Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Je kunt dit weekend een uur langer slapen, mits je op tijd naar bed gaat...

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat om 3.00 uur 's nachts de klok een uur terug. Dat betekent dat je een uur langer kunt slapen, mits je natuurlijk op tijd naar bed gaat.

De wintertijd, of standaardtijd, werd in Nederland officieel ingevoerd in 1916. Dit gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen verschillende Europese landen besloten om de klok een uur vooruit te zetten in de zomermaanden. Het idee achter deze maatregel was om energie te besparen door optimaal gebruik te maken van het daglicht. Door de klok vooruit te zetten, zou er 's avonds langer daglicht zijn, wat de noodzaak om kunstlicht te gebruiken zou verminderen.


Foto ter illustratie. © Dreamstime.


De invoering van de zomertijd (en daarmee ook de afwisseling met de wintertijd) verspreidde zich na de Eerste Wereldoorlog over verschillende landen, met wisselend succes en onderbrekingen. In Nederland werd het gebruik van de zomer- en wintertijd af en toe aangepast of tijdelijk afgeschaft, vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de jaren daarna.

In 1977 werd de zomertijd in Nederland opnieuw ingevoerd, vooral als reactie op de oliecrisis van de jaren 1970. Het doel was om energie te besparen door efficiënter gebruik te maken van het daglicht. Sindsdien wordt de klok twee keer per jaar verzet: in maart naar de zomertijd (klok een uur vooruit) en in oktober terug naar de wintertijd (klok een uur achteruit).

Publicatiedatum: