Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Rederijen annuleren geplande vaarten of slaan havens over'

Scherpe stijging containerprijzen verwacht na periode van daling

Ondanks recente rapporten over dalende containerprijzen, wijst een nieuwe ontwikkeling op een aanzienlijke prijsstijging in de nabije toekomst. Insiders delen hun bezorgdheid aan Wonen360 over de manipulatieve praktijken in de scheepvaartindustrie.
Recente gegevens van de Drewry World Container Index suggereren dat de gemiddelde vrachttarieven voor containervervoer over belangrijke wereldwijde scheepvaartroutes vorige week met 4% zijn gedaald naar $3.216 per 40ft container. Dit markeert een aanzienlijke daling van 69% ten opzichte van het piekniveau tijdens de pandemie in september 2021. Echter, volgens genoemde insiders is deze daling slechts tijdelijk.


Rederijen annuleren geplande vaarten of slaan havens over om het aanbod te verminderen en de prijzen op te drijven, zo luidt de kritiek. Foto ter illustratie: Dreamstime.

Gemeld wordt dat de containerprijzen voor november onverwachts met 50% zullen stijgen. Deze prijsstijging is het gevolg van kunstmatig gecreëerde schaarste door zogenaamde "blank sailings" - een tactiek waarbij rederijen geplande vaarten annuleren of bepaalde havens overslaan om het aanbod te verminderen en de prijzen op te drijven.

"Na de daling als gevolg van COVID-19 heeft men de beschreven praktijk reeds met succes toegepast. Dit verklaart de zeer hoge prijzen van het afgelopen jaar, die nu inderdaad aan het afnemen zijn. Wellicht zal men hierin nu opnieuw succesvol zijn", is de verwachting.

Deze praktijken, hoewel niet nieuw in de scheepvaartindustrie, roepen vragen op over de ethiek en transparantie binnen de sector. De impact van deze strategieën is aanzienlijk, vooral voor bedrijven die afhankelijk zijn van internationale transport en logistiek. Een plotselinge stijging van de transportkosten kan leiden tot hogere prijzen voor consumenten en een verstoorde supply chain.
De stabiliteit van containerprijzen is cruciaal voor de wereldhandel. De recente fluctuaties en de verwachte prijsverhoging benadrukken de volatiliteit van de markt en de noodzaak voor bedrijven om hun logistieke strategieën voortdurend te herzien.
Het is volgens de klokkenluiders belangrijk dat lezers van Wonen360 en betrokken partijen correct worden geïnformeerd over deze ontwikkelingen. Terwijl de Drewry World Container Index nuttige inzichten biedt, is het essentieel om ook rekening te houden met de dynamiek achter de schermen die de prijzen beïnvloedt. De aankomende prijsstijgingen vereisen aandacht en mogelijk actie van alle betrokkenen in de internationale handel en logistiek.

Reageren? [email protected]