Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Circulair ontwerp centraal bij Future > Factory > Furniture

Afgelopen zaterdag klonk het startsein van de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven, het evenement waar Nederlands design in al haar facetten centraal staat. De editie van 2024 staat in het teken van het ontwerp van de toekomst, met een speciale focus op circulair ontwerp en duurzaamheid. Een van de opvallende projecten tijdens deze week is de samenwerking binnen het collectief Future > Factory > Furniture (FFF), waarin Koninklijke CBM, de Dutch Design Foundation (DDF) en zeven gerenommeerde Nederlandse meubelmerken de krachten bundelen voor een circulaire toekomst.


Marsha Simon (projectleider FFF), Kees Hoogendijk (directeur Koninklijke CBM), Maria Porro (voorzitter Salone del Mobile) en Marieke van den Berg (directeur LABEL I Vandenberg en voorzitter Koninklijke CBM).

Circulaire meubelindustrie: een nieuwe standaard
Koninklijke CBM, de branchevereniging voor de interieurbouw en meubelindustrie, werkt al jaren aan de ontwikkeling en uitvoering van een circulair beleid. Dit beleid richt zich op drie materiaalstromen: schuim, plaatmateriaal en textiel. Met de initiatieven Matras Recycling Nederland en Wood Loop heeft CBM de oplossing voor de eerste twee materiaalstromen reeds ontwikkeld. Reden genoeg om extra aandacht te geven aan de derde materiaalstroom. Tijdens de DDW ligt de nadruk dan ook op textiel, een cruciaal onderdeel in de meubelindustrie. Kees Hoogendijk, directeur van Koninklijke CBM, benadrukt dat de circulaire transitie alleen kan slagen als ook het ontwerp circulair wordt. 'We moeten producten ontwerpen die vanaf het begin een circulaire levenscyclus ondersteunen.' Vorig jaar zette CBM samen met DDF al de eerste stappen, door tijdens DDW materialen te presenteren die geschikt zijn voor circulair ontwerp. Dit jaar gaat de samenwerking verder, met als hoogtepunt een unieke presentatie binnen de Dutch Design Week.

Innovatieve presentatie met gerecyclede textiel
De derde materiaalstroom staat op de stand van Future > Factory > Furniture volop in de aandacht. Een bijzondere bijdrage aan de presentatie komt van Annemieke Koster, oprichter van Enschede Textielstad, die een innovatieve stof van gerecyclede materialen speciaal voor de Dutch Design Week heeft ontwikkeld. Op de stand staan vijf stoelen die met de stof - compleet met logo's van de deelnemers aan het Future > Factory > Furniture-collectief - zijn bekleed. Bezoekers kunnen plaatsnemen op deze stoelen en via een koptelefoon Kosters portret met de toepasselijke titel Stof tot nadenken over textielrecycling bekijken. Deze presentatie is niet alleen bedoeld om het publiek te inspireren, maar ook om met de bezoekers dialoog over de toekomst van circulair ontwerp binnen de meubelindustrie te stimuleren.

Internationale erkenning en samenwerking
Dat de film de dialoog op gang brengt, bewijst ook Maria Porro, voorzitter van de Salone del Mobile. Zij was maandag 21 oktober aanwezig op de Dutch Design Week en sprak vol lof over wat Future > Factory > Furniture liet zien. Ook de delegatie van het Nederlandse consulaat-generaal in Milaan liet zich inspireren. De gesprekken die volgden stonden dan ook in het teken van toekomstige samenwerking. Een geweldige stap, want internationale samenwerkingen zijn van cruciaal belang voor het wereldwijd circulair maken van de meubelindustrie.

De toekomst van circulair design
De presentatie van Future > Factory > Furniture is slechts het begin. Het collectief blijft werken aan de ontwikkeling van circulaire oplossingen voor de meubelindustrie. Meer portretten van inspirerende pioniers zoals Annemieke Koster zullen in de toekomst volgen, met als doel om de circulaire transitie in de meubelsector te versnellen en te inspireren.

Meer informatie:
Koninklijke CBM
www.cbm.nl

Publicatiedatum: