Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een bosje bloemen, is dat nou echt zo slecht?!

Je kent het wel, een kleurrijke bosbloemen in de woonkamer. Veel mensen worden er erg gelukkig van. Toch is niet iedereen zo positief over een bosje bloemen. Zo heeft de gemeente Zutphen bijvoorbeeld besloten om geen boeketten meer te geven bij bijzondere gelegenheden, zoals jubilea en sportoverwinningen, vanwege klimaatzorgen. Deze maatregel, voortgekomen uit een voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD), werd met een nipte meerderheid aangenomen in de gemeenteraad. Dat schrijft De Telegraaf.



Argumenten voor de ban
De fractievoorzitter van de PvdD, Iris Vellema, stelde dat de gemiddelde CO2-uitstoot per boeket te hoog is en dat bloemen vaak worden geteeld met schadelijke pesticiden en verwarming met gas in kassen. Deskundigen, zoals landbouwexpert Hidde Boersma van WePlanet, wijzen erop dat deze maatregel weinig effect heeft op de klimaatproblematiek en beschouwen het als 'symboolwetgeving'.

Kritiek op de maatregel
Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers noemt de ban op bloemen 'pesterij' en 'irrationeel', met een verwaarloosbare impact op de totale CO2-uitstoot. Hij betoogt dat de focus op individuele acties zoals het verbannen van bloemen leidt tot weerstand tegen bredere verduurzamingsinitiatieven. Volgens Jaspers is de Nederlandse bijdrage aan de wereldwijde CO2-uitstoot slechts 0,4%, en hij pleit voor het aanpakken van grotere problemen, zoals het sluiten van kolencentrales.

Alternatieven en adviezen
Milieu Centraal stelt dat een bos bloemen een significante milieu-impact kan hebben, maar biedt alternatieven zoals biologische pluktuinen en het kiezen van bloemen met een milieukeurmerk. De organisatie adviseert ook om ervaringen in plaats van fysieke geschenken te geven, maar waarschuwt tegen energie-intensieve opties zoals sauna-uitstapjes.

Bron: De Telegraaf

Publicatiedatum: