Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In slaapkamers bevinden zich ruim 20 pesticiden

Uit een recent onderzoek van de ecologische organisatie Velt blijkt dat Vlaamse slaapkamers gemiddeld 21 verschillende pesticiden bevatten. Van de 112 geanalyseerde stofstalen uit Vlaanderen en Nederland bleken alle monsters pesticiden te bevatten, waaronder het sinds 1974 verboden DDT, dat in 34% van de stalen werd aangetroffen. Bovendien zijn alle onderzochte stalen hormoonverstorende stoffen en in 99% van de gevallen pesticiden die een negatieve impact op de voortplanting hebben. Ook zijn er gemiddeld vier pesticiden aangetroffen die giftig zijn voor het zenuwstelsel. Dat meldt De Specialist.


Foto ter illustratie: Dreamstime.

Oorzaken van pesticidenaanwezigheid
Het onderzoek categoriseert de oorzaken van pesticiden in slaapkamerstof in drie groepen:

  • Gebruik door lokale landbouwers
  • Behandeling van huisdieren tegen parasieten
  • Diverse ongediertebestrijdingsmiddelen en conserveringsmiddelen in huishoudelijke producten

Van de teruggevonden pesticiden blijkt 70% afkomstig te zijn van gebruik door nabijgelegen landbouwers. In totaal werden er 137 verschillende pesticiden geïdentificeerd, waaronder permethrin, dat in 100 van de 112 slaapkamers is aangetroffen en tot 2018 werd gebruikt in shampoos tegen hoofdluizen. Ook DEET en propiconazol komen frequent voor.

Aanbevelingen van Velt
Naar aanleiding van de bevindingen doet Velt verschillende aanbevelingen. Bewoners wordt geadviseerd om ramen en deuren te sluiten na het spuiten van aangrenzende percelen. Landbouwers worden aangemoedigd om een bufferzone te respecteren en het gebruik van pesticiden te verminderen. De overheid kan op korte termijn verplichtingen invoeren voor landbouwers om de verspreiding van pesticiden te beperken, zoals het aanplanten van hagen en het gebruik van geschikte spuitapparatuur. Voor de lange termijn wordt een overgang naar biologische teelt aanbevolen.

Bron: De Specialist

Publicatiedatum: