Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Historische krapte arbeidsmarkt noopt tot creatieve oplossingen

De arbeidsmarkt is krap en zal dat voorlopig blijven, gezien de vergrijzing. ING analyseert twee richtingen om arbeidsmarktkrapte aan te pakken voor technische beroepen en beroepen in de zorg. Oplossing 1 – Vergroten van de reisbereidheid – laat zien dat een grotere zoekstraal in sommige beroepen en gemeenten de krapte kan verkleinen, maar de impact hiervan verschilt per beroep, per sector en per regio. Oplossing 2 – Overstappen naar (aanverwante) beroepsgroepen – laat zien dat overstappen naar andere beroepsgroepen mogelijk is, maar de meeste overstappen worden gedaan binnen dezelfde beroepsgroep.

ABN Amro concludeert dat er fricties zijn op de arbeidsmarkt die het lastiger maken om te wisselen van beroepsgroep. In een toekomst waarin de arbeidsmarkt veranderingen gaat doormaken door de energietransitie en vergrijzing, zal het belangrijker worden om voor eenduidigheid te zorgen en fricties weg te nemen voor diegenen die interesse hebben in een beroepsgroep-wissel.



De arbeidsmarkt is krap. Terwijl historisch gezien het aantal werklozen groter is dan het aantal vacatures, overstijgt het aantal vacatures nu al sinds eind 2021 het aantal werklozen, een teken van uitzonderlijke spanning op de arbeidsmarkt. De negatieve gevolgen van personeelstekorten zijn legio. Zo hapert de energietransitie, zoals we eerder schreven, omdat bijvoorbeeld monteurs van elektriciteitsnetten moeilijk te vinden zijn. Bovendien kan het grote personeelstekort in de zorg en het onderwijs maatschappelijke doelen dwarsbomen. Zo verwacht de Sociaal-Economische Raad (SER) dat in 2040 één op de vier mensen werkzaam zal zijn in de zorg bij ongewijzigd beleid, tegenover één op de zes nu. Een dergelijke stijging lijkt moeilijk te realiseren gezien allerlei gestelde maatschappelijke doelen.

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: