Er is tegenwoordig heel veel mogelijk op het gebied van verlichting. Wanneer je dus op zoek bent naar nieuwe lichtbronnen voor een splinternieuwe woning of juist om je huidige lichtbronnen te vervangen, dan wil je natuurlijk wel de juiste keuze maken. Maar hoe maak je de juiste beslissing als het aanbod zo groot is? Dat is niet gemakkelijk. Zeker niet nu duurzaamheid ook een steeds belangrijkere rol is gaan spelen. Kies je voor led panelen, lampen op dimmer of juist een geheel andere lichtbron? Hieronder geven we drie tips om jouw woning sfeervol, effectief en duurzaam te verlichten.
©Dreamstime.
1. Kies voor LED!
Wat Led je? Inderdaad! LED verlichting behoort tot één van de duurzaamste lichtbronnen van dit moment. Als je dus snel wilt verduurzamen en minder energie wilt verspillen aan het verlichten van je woning, is LED de beste optie. Door alle lichtbronnen in huis te vervangen voor LED, kan je al snel tientallen euro's per maand besparen. Om nog maar te zwijgen over de bijkomende besparing doordat ledlampen ook nog eens veel langer mee zullen gaan dan traditionele lichtbronnen. Hoewel ze dus duurder zijn in aanschaf, ben je onder de streep veel goedkoper uit. Bovendien is LED in alle soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt voor een simpele ledlamp kiezen, maar ook een heus ledpaneel ophangen. Echt alles is mogelijk!
2. Slimme verlichting
Een opkomende trend is het gebruik van slimme lichtbronnen. Dit zijn lichtbronnen die via bijvoorbeeld een app op de telefoon gebruikt kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld een bepaalde tijd instellen waarop de lampen aan of juist uit moeten gaan. Zo voorkom je dus dat lampen onnodig lang aan blijven staan en is alles binnen enkele klikken op de knop geregeld. Dat scheelt je dus veel tijd en zorgt voor meer gebruiksgemak. Het is soms ook mogelijk om via de app de kleur en de sterkte van de verlichting te veranderen. Zo creëer je zelf de sfeer van jouw duurzame verlichting.
Let op: dit is niet voor alle lichtbronnen geschikt. Voordat je led panelen of andere lichtbronnen plaatst, is het dus wel goed om dit van tevoren uit te zoeken. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
3. Gebruik een dimmer
Niet alle lampen zijn dimbaar. Bij led is het bijvoorbeeld zo dat het echt op de verpakking moet staan. Staat dit er niet op? Dan mag je ook geen dimmer aan de lamp verbinden. Anders loop je het risico dat de lamp snel kapot zal gaan of helemaal niet werkt. Kies dus altijd voor dimbare verlichting. Dat biedt voordelen in huis, want je kan de sfeer naar wens en situatie aanpassen. Bovendien bespaar je hiermee ook flink op de energierekening. Als de lampen altijd voluit staan, verbruik je logischerwijs meer energie dan wanneer je de lampen gedimd houdt. Door vaker de dimmer te gebruiken, voorkom je dus dat er te veel energie wordt verbruikt en zet je alvast de eerste voorzichtige stappen richting het duurzaam verlichten van je woning.