Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gemeente Utrecht gaat voor totaalverbod op houtkachels en open haarden

De gemeente Utrecht heeft plannen onthuld om als eerste stad in Nederland het gebruik van houtkachels en open haarden volledig te verbieden vanaf 2030. Dit initiatief is bedoeld om de luchtkwaliteit aanzienlijk te verbeteren en de gezondheid van de inwoners te beschermen. De maatregelen worden stapsgewijs ingevoerd, waarbij de stad eerst zal informeren, vervolgens ontmoedigen en uiteindelijk het gebruik verbieden. Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD).



Vanaf 2025 zullen er geen nieuwe rookkanalen meer worden toegestaan in nieuwbouwwoningen, als voorbereiding op het volledige verbod in 2030. Dit algehele verbod wordt als noodzakelijk gezien om verwarring bij de bevolking te voorkomen en om handhaving eenvoudiger te maken. Naast het verbod op houtstook, zet Utrecht in op andere maatregelen voor een schonere lucht. Zo wordt de milieuzone voor uitstootvrije voertuigen uitgebreid naar de hele stad en zullen vanaf 2030 alleen nog uitstootvrije brom- en snorfietsen toegestaan zijn.

Eerder verbood de stad al vuurkorven en kampvuren buitenshuis, met een ingangsdatum van 2025. Met deze nieuwe maatregelen gaat Utrecht verder dan de Europese richtlijnen. De gemeenteraad moet nog een definitief besluit nemen over de plannen.

Bron: AD

Publicatiedatum: