Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Helft Nederlanders wil houtkachels verbieden

Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) is van mening dat houtkachels verboden zouden moeten worden vanwege de impact op het klimaat. Dit komt naar voren uit recent onderzoek van Werkspot.nl waarin Nederlanders naar hun mening over verschillende klimaatgerelateerde onderwerpen zijn gevraagd.

In Nederland zijn er momenteel meer dan een miljoen houtkachels en andere typen haarden. Het is aangetoond dat open vuren en houtkachels zowel binnen als buiten schadelijke luchtvervuiling kunnen veroorzaken. Het RIVM heeft bovendien vastgesteld dat houtrook verantwoordelijk is voor 23 procent van de uitstoot van fijnstof in de Nederlandse atmosfeer, wat een aanzienlijke bijdrage aan de luchtvervuiling betekent.



Uit het onderzoek van Werkspot.nl blijkt dat een verbod op houtkachels breed gedragen wordt door verschillende demografische groepen. In de leeftijdscategorie 35-54 jaar steunt 51 procent een verbod. In de groep van 18-34 jaar is 45 procent voor een volledig verbod, 55-plussers zijn met 55 procent de grootste voorstanders van een verbod.

Geografisch gezien zijn er verschillen in de mate van steun voor een verbod op houtkachels. De regionale steun voor een dergelijk verbod is als volgt verdeeld:

  • Utrecht scoort met 60% steun het hoogst
  • Noord-Brabant 45% steunt het verbod
  • Gelderland 41% steunt het verbod
  • Noord-Holland 46% steunt het verbod
  • Zuid-Holland 48% steunt het verbod
  • Flevoland 50% steunt het verbod
  • Groningen 57% steunt het verbod
  • Drenthe 51% steunt het verbod
  • Zeeland scoort met 29% steun het laagst

Coen Böhre van Werkspot.nl, zegt: "Recent onderzoek wijst erop dat houtkachels zowel binnen- als buitenshuis bijdragen aan luchtvervuiling. Dit verklaart wellicht waarom zoveel mensen in Nederland voorstander zijn van een verbod. "Er zijn manieren om jezelf tegen luchtvervuiling te beschermen. Als je je zorgen maakt over houtrook, zijn er veel alternatieve warmtebronnen die het waard zijn om te overwegen."

Meer informatie:
Werkspot.nl
www.werkspot.nl

Publicatiedatum: