Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Conclusie International Softwood Conference 2024:

"Kruispunt voor de Softwood Industrie: hopen op herstel in 2025"

Van 17 tot 18 oktober 2024 vond de 72e editie van de Internationale Softwood Conferentie plaats in de UNAHOTELS Capotaormina. De conferentie werd georganiseerd door FederlegnoArredo, in samenwerking met de gebruikelijke partners: de Europese Organisatie van de Zagerijindustrie (EOS) en de Europese Hout Handelsfederatie (ETTF).

Het evenement trok veel deelnemers, met ongeveer 230 mensen uit meer dan 20 landen die de conferentie bijwoonden. De opening werd verzorgd door Marco Fortis, die een macro-economisch overzicht gaf. Hieruit bleek dat veel factoren, waaronder geopolitieke spanningen en een afname van de globalisering, een negatieve impact hebben op de wereldwijde en Europese economie. Italië vormt een gedeeltelijke uitzondering en heeft de afgelopen jaren relatief beter gepresteerd dan zijn Europese buren.



Sessies over de markttrends
Op de eerste dag van de conferentie volgden de deelnemers aandachtig informatieve sessies over de markttrends. Deze editie van de conferentie kenmerkte zich door een echt mondiale uitstraling, met presentatoren die niet alleen op de Europese markten, maar ook op Noord-Amerika, China, Japan, MENA, India, Australië en Nieuw-Zeeland ingingen. Hoewel er regionale verschillen waren, in sommige gevallen aanzienlijk, is het duidelijk dat 2024 over het algemeen een uitdagend jaar is geweest voor de softwood-industrie wereldwijd, maar waarschijnlijk iets beter dan verwacht aan het einde van 2023. De grote vraag voor de spelers in de sector is of de markt zijn dieptepunt heeft bereikt en of 2025 werkelijk het jaar van herstel kan zijn.

Na een piek in 2021 is de softwood-productie de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald om zich aan te passen aan de afname van de vraag. Indien de voorspellingen voor 2024 worden bevestigd, zal de productie aan het einde van het jaar 12% lager zijn dan in 2021. Voor het volgende jaar wordt een groei van 2-3% verwacht.

Standpunten
Morten Bergsten, vice-president en voorzitter softwood van ETTF, en Herbert Jöbstl, president van EOS, gaven in hun presentaties vanuit hun respectieve standpunten van gebruiker en producent vergelijkbare boodschappen. De productie in de sector is beperkt om de zwakke vraag op te vangen. De prijzen voor gezaagd hout zijn scherp gedaald ten opzichte van de pieken die in 2021 en 2022 werden waargenomen, voornamelijk als gevolg van de neergang in de bouwsector. Er lijkt echter licht aan het einde van de tunnel te zijn. Verschillende sprekers op de conferentie meldden dat de rente wereldwijd is begonnen te dalen, wat een opleving in de bouwsector zou kunnen stimuleren, iets wat cruciaal zou zijn voor zowel zagerijen als handelaren. Mocht de markt inderdaad zijn dieptepunt hebben bereikt, dan wordt verwacht dat het herstel in ieder geval op korte termijn traag zal zijn.

Een aspect dat niet alleen door Europese sprekers, maar ook door Canadese presentatoren werd belicht, is de beschikbaarheid en betaalbaarheid van grondstoffen.

Recordlage niveaus grondstoffen
Specifiek wees de heer Jöbstl erop dat de beschikbaarheid van grondstoffen in Europa recordlage niveaus heeft bereikt. Tegelijkertijd hebben de prijzen van hout in de Nordische landen recordhoogtes bereikt, wat de winstgevendheid van de sector onder druk zet. Dit gebeurt in een omgeving met lage vraag. Wanneer de vraag weer op gang komt, bestaat het risico dat de houtprijzen structureel te hoog zijn. De industrie wordt dan ook aangespoord om mogelijke oplossingen te verkennen om de efficiëntie te verhogen, waaronder een verdere verhoging van de houtopbrengst, automatisering en AI-oplossingen.

Met betrekking tot de handel benadrukte de heer Bergsten krachtig dat de EU-sancties op Russische en Wit-Russische houtproducten door alle spelers in de houtverwerkende industrie moeten worden gerespecteerd en dat de residuele invoer van dergelijke producten via derde landen sterk wordt veroordeeld. Overheden in heel Europa worden aangespoord om deze sancties volledig af te dwingen en ervoor te zorgen dat mazen in de wet worden vermeden.

Gestegen kosten
Zowel Europese als Noord-Amerikaanse sprekers benadrukten dat de kosten de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen. Hoewel de inflatie nu afneemt, blijft de nieuwe, hogere kostenstructuur bestaan, wat een extra reden is waarom het verbeteren van de efficiëntie voor de industrie nog belangrijker is. De productie zal structureel afnemen in British Columbia en aan de Amerikaanse westkust, terwijl demografische positieve ontwikkelingen in Noord-Amerika wijzen op een gunstige vraagverwachting voor de komende jaren. Dit biedt kansen voor Europese exporteurs om een belangrijke rol te blijven spelen in delen van Noord-Amerika.

Sprekers toonden aan dat andere markten, met de gedeeltelijke uitzondering van Japan, in 2024 een afname van hun invoer hebben gezien te midden van verschillende lokale uitdagingen (onzekerheid in het Midden-Oosten, woningmarktcrisis in China). Een presentatie over de Indiase markt pleitte overtuigend voor het lange termijn potentieel van India als importeur van Europees gezaagd hout.

Paneldiscussies
De tweede dag van de conferentie omvatte drie verschillende paneldiscussies over onderwerpen van belang voor zowel handelaren als zagerijen. De eerste paneldiscussie omvatte interessante uitwisselingen over de bredere rol die bossen in de toekomst zullen spelen. De panelleden benadrukten dat langetermijnprognoses overeenkomen in het voorspellen van een toenemende vraag naar rondhout, aangezien houtproducten een belangrijk onderdeel zullen vormen van de inspanningen om de Europese economie te decarboniseren. Tegelijkertijd kunnen er uitdagingen zijn om aan deze vraag te voldoen, aangezien de houtaanvoer uit bossen naar verwachting niet aanzienlijk zal toenemen door verschillende factoren, waaronder verstoringen in bossen en politieke besluiten.

Bouwsector
De tweede paneldiscussie ging over de bouwsector, met name de commerciële relatie tussen Oostenrijk en Italië. Hoewel de algehele bouwmarkt niet goed presteert, heeft hout als bouwmateriaal de afgelopen jaren een goed marktaandeel behaald in sommige Europese landen. Tijdens het panel werden inspirerende projecten voor houten gebouwen gepresenteerd. De potentie van houtproducten voor het decarboniseren van de gebouwde omgeving werd benadrukt door de panelleden, evenals de vele andere kwaliteiten die hout een aantrekkelijk bouwmateriaal maken. Er blijven echter uitdagingen bestaan als het gaat om het opschalen van oplossingen en het verder mainstreamen van de kennis over hoe met hout te bouwen.

Evaluatie EU-regelgeving
Tot slot bestond de derde paneldiscussie uit een grondige evaluatie van de EU-regelgeving inzake ontbossing in het licht van recente politieke ontwikkelingen. De uitwisselingen richtten zich op de uitdagingen die blijven bestaan, ondanks de aankondiging van een mogelijke vertraging van een jaar (in afwachting van goedkeuring van het EU-parlement). Ondanks de publicatie van richtlijnen voor de toepassing van de EUDR zijn er nog steeds onzekerheden, en er moeten haalbare oplossingen worden gevonden, rekening houdend met de complexiteit van geïntegreerde toeleveringsketens, zoals de hout-meubelsector.

Bosbezitters, handelaren, hout- en meubelindustrieën werken nauw samen en in overleg met de relevante nationale bevoegde autoriteiten om de toepassing van een dergelijke ambitieuze regelgeving mogelijk te maken.

De volgende editie van de Internationale Softwood Conferentie vindt plaats in Oslo, Noorwegen, van 22 tot 24 oktober 2025. Meer informatie volgt in de loop van de tijd.

Meer informatie:
Internationale Softwood Conferentie
www.iscevent2024.com

Publicatiedatum: