Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzet woonbranche zwaar onder druk

De afgelopen paar jaar nam de omzet in de woondetailhandel dan wel toe; de inflatie was aanzienlijk hoger. Hierdoor is er feitelijk geen sprake van groei. En de meest recente cijfers van het CBS over de omzetontwikkeling laten een nominale terugval zien naar het omzetniveau van zeventien jaar geleden. De omzet in de woonbranche qua fysieke winkels staat dan ook sterk onder druk. Dat meldt Marktdata.nl.

De deelindicatoren van de woonbranche economische barometer (de graadmeter van de woonbranche) zagen er de afgelopen maand zorgelijk uit. Een goede rede om eens te kijken naar de ontwikkeling van het aantal verkooppunten en de ontwikkeling van de omzet van deze verkooppunten.

Winkels in meubels en woninginrichting algemeen assortiment
Onderstaand figuur toont de ontwikkeling van het aantal vestigingen van winkels in meubels en woninginrichting algemeen assortiment volgens cijfers van het CBS. Winkels in meubels en woninginrichting algemeen assortiment is een samengestelde categorie.

Deze categorie is een samentelling van de volgende categorieën:
- 47591 Winkels in meubels
- 47592 Winkels in verlichtingsartikelen
- 47593 Winkels in artikelen voor woninginrichting algemeen assortiment

indexcijfers ontwikkeling aantal vestigingen van winkels in meubels en woninginrichting en omzetwaarde per jaar
2007 = 100 bron: CBS
*) voorlopige cijfers

In de periode 2007 tot 2014 zien we dat de omzetwaarde sterker daalde dan het aantal vestigingen. In de daarop volgende jaren krabbelde de omzet weer wat op terwijl het aantal verkooppunten licht afnam. Sinds het jaar 2020 ligt de omzet boven het niveau van het jaar 2007. In de maand augustus 2024 zien we dat het indexcijfer van het aantal vestigingen vrijwel gelijk is aan dat van de omzetwaarde. Dat betekent dat de omzet per verkooppunt gelijk is aan die van het jaar 2007. Het betreft nominale waarden, dus niet gecorrigeerd naar inflatie. Met de hoge inflatie van de afgelopen paar jaar is deze ontwikkeling zorgwekkend voor de woonretail.

Op basis van de voorlopige cijfers van het CBS van de maand augustus 2024 is de nominale omzet in de woondetailhandel in zijn totaliteit vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van 14 jaar geleden. Onderstaand figuur toont de jaarlijkse inflatiecijfers: jaarmutatie CPI. De reeks jaarmutatie CPI, afgeleid is de jaarmutatie CPI exclusief het effect van veranderingen in de tarieven van product gebonden belastingen (bijvoorbeeld BTW en accijns op alcohol en tabak) en subsidies.


jaarmutatie consumentenprijsindex afgeleid
bron: CBS

Zeker over de afgelopen twee jaar wordt de omzetstijging in de woonbranche volledig teniet gedaan door de inflatie.

Ook omzet doe-het-zelfzaken staat onder druk
Indien we dezelfde analyse uitvoeren onder doe-het-zelfzaken dan zien we eenzelfde beeld. Onderstaand figuur toont de ontwikkeling van het aantal vestigingen van winkels in doe-het-zelfartikelen volgens cijfers van het CBS. Winkels in doe-het-zelfartikelen staan geregistreerd onder de SBI-code 4752.

Deze klasse omvat:

- winkels in ijzerwaren en gereedschappen voor doe-het-zelf en klein ambachtelijk gebruik;
- winkels in tuingereedschappen, grasmaaiers e.d.
- winkels in hang- en sluitwerk;
- winkels in verf en verfwaren;
- winkels in behang;
- winkels met een assortiment bestaande uit verf en verfwaren, behang, gordijnen en gordijnstoffen, binnenzonweringen en jaloezieën;
winkels in houten bouw- en tuinmaterialen, waar onder ramen, deuren, kozijnen, trappen en trapleuningen, plaatmateriaal, palen, balken, pergola's, tuinhekken, schermen, tuinhuisjes enz.;
- winkels in wand- en vloertegels;
- winkels in sierstenen en -tegels, sierbanden, keien e.d. bestratingen voor tuin en terras;
- winkels in keukens en keukenkasten;
- winkels in parket-, laminaat- en kurkvloeren;
- winkels in overige bouwmaterialen, waar onder bouwstenen, dakpannen en andere betonelementen voor de bouw, sanitaire artikelen en sanitair installatiemateriaal, badkuipen, toiletten en wastafels, leidingen, fittingen, kranen enz., boilers en geisers, vlakglas, open haarden, voorzethaarden e.d. inclusief de rookafvoerkanalen, sauna's.

indexcijfers ontwikkeling aantal vestigingen van winkels in doe-het-zelfartikelen en omzetwaarde per jaar 2007 = 100
bron: CBS
*) voorlopige cijfers

In de periode 2007 tot 2014 zien we dat de omzetwaarde sterker daalde dan het aantal vestigingen. In de daarop volgende jaren krabbelde de omzet weer wat op terwijl het aantal verkooppunten licht afnam. Sinds het jaar 2020 ligt de omzet boven het niveau van het jaar 2007. In de maand augustus 2024 zien we dat het indexcijfer van het aantal vestigingen vrijwel gelijk is aan dat van de omzetwaarde. Dat betekent dat de omzet per verkooppunt gelijk is aan die van het jaar 2007. Het betreft nominale waarden, dus niet gecorrigeerd naar inflatie.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
0546 45 66 62
[email protected]
www.marktdata.nl

Publicatiedatum: