Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Verhogingen op komst'

Hypotheekrente daalt niet verder

De daling van de hypotheekrente, die eind juni inzette, lijkt voorlopig tot stilstand te zijn gekomen. Aan het begin van deze week verlaagden steeds minder geldverstrekkers hun tarieven, terwijl aan het einde van de week meerdere partijen renteverhogingen aankondigden. Vandaag hebben vier aanbieders hun rente verhoogd en voor volgende week staan er al drie verdere verhogingen op de planning.

De oorzaak van deze ontwikkelingen ligt bij de kapitaalmarktrente, die sinds begin oktober is gestegen. Deze marktrente vormt de basis voor de hypotheekrente en is toegenomen omdat de Amerikaanse economie sterker presteerde dan verwacht, waardoor verdere renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank (de Fed) lijken uit te blijven. Nu de kapitaalmarktrente de laatste dagen lijkt te stabiliseren, verwacht De Hypotheekshop echter geen forse stijging van de hypotheekrente.



De meest populaire rentevaste periode in Nederland, 10 jaar NHG, is in een jaar tijd bijna één procentpunt gedaald, van 4,55% naar 3,60%, en bevindt zich weer op het niveau van juni 2022.

Terwijl de daling van de vaste hypotheekrente lijkt te stagneren, geldt dat niet voor de variabele rente en de korte renteperiodes van 1 of 2 jaar. Deze rentes zijn namelijk gekoppeld aan de Euribor, de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB), die sinds een half jaar aanzienlijk is gedaald. Dit is vooral gunstig voor doorstromers, die vaak gebruikmaken van een tijdelijke overbruggingsfinanciering, waarvoor korte rentes gelden. Deze rentes zijn inmiddels gedaald van gemiddeld bijna 6% naar onder de 5%, met mogelijk verdere dalingen in het vooruitzicht.

Perspectief starters mogelijk gunstiger
Ondanks de aanzienlijke daling van de hypotheekrente het afgelopen jaar, zijn starters vaak teleurgesteld wanneer ze ontdekken dat hun budget nog steeds niet voldoende is voor een groter huis. De huizenprijzen zijn namelijk in een jaar tijd met meer dan 10% gestegen, waardoor starters vaak nog steeds in hetzelfde woningsegment vallen als het jaar ervoor. In sommige gevallen kan een (aanstaande) loonsverhoging een verschil maken. Daarnaast kunnen ouders financieel bijspringen met een schenking of lening. Ook kan het meetekenen door ouders of het gebruik van een gemeentelijke starterslening de leencapaciteit vergroten. Mogelijkheden die bij starters vooraf niet altijd bekend waren.

Wellicht dat volgend jaar de mogelijkheden voor starters verruimen en meer woningaanbod bereikbaar wordt. De verwachting is dat de NHG-grens per 1 januari omhoog zal gaan, naar circa 450.000 euro (2024: 435.000 euro). Daarnaast gelden voor 200.000 oud-studenten (van de in totaal 1,2 miljoen) volgend jaar nieuwe rentepercentages voor de studieschuld, afhankelijk van hun aflosperiode. Dat komt doordat je elke vijf jaar een nieuw rentepercentage krijgt op basis van het jaar waarin je bent afgestudeerd. Voor degenen die in 15 jaar aflossen, daalt de rente van 2,95% naar 2,21%, terwijl voor degenen die in 35 jaar aflossen, de rente licht stijgt van 2,56% naar 2,57%. De hoogte van de rente op een studieschuld beïnvloedt de leencapaciteit van een koper.

Meer informatie:
De Hypotheekshop
www.hypotheekshop.nl

Publicatiedatum: