Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Huizenprijsstijging zwakt volgend jaar naar verwachting af

ING Research verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar verder doorstijgen, maar minder hard dan dit jaar. Eind dit jaar zullen de prijzen naar verwachting zo'n 12% hoger liggen dan eind vorig jaar. Voor 2025 verwacht ING een stijging van 5,5%. Belangrijkste redenen voor de verwachte kleinere stijging zijn de afzwakkende groei van de leencapaciteit en de verkopende beleggers.



Prijzen van koopwoningen stijgen flink door
De prijzen van koopwoningen zijn in de afgelopen maanden flink gestegen. De prijsverandering in augustus dit jaar was vergeleken met een maand eerder +0,9% (seizoensgecorrigeerd), zo blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Deze prijsstijging volgt op eerdere stijgingen van rond de 1,0% per maand in het half jaar daarvoor. Inmiddels liggen de huizenprijzen nu zo'n 11% hoger dan in augustus vorig jaar. Dat de huizenprijzen flink stijgen, komt voornamelijk door de sterke loonstijging, licht gedaalde hypotheekrentes, de toegenomen krapte en afnemend pessimisme op de woningmarkt.

Huizenprijsstijging houdt naar verwachting aan
ING Research verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar verder doorstijgen en ziet daarvoor de volgende belangrijkste redenen:

  • Hogere leencapaciteit
  • Aanhoudende krapte op de woningmarkt
  • Verwachte prijsstijgingen door woningzoekers

Huizenprijsstijging volgend jaar naar verwachting minder hard
Desalniettemin verwacht ING dat het de huizenprijsstijging volgend jaar minder hard gaat dan dit jaar. De belangrijkste verwachte redenen hiervoor zijn:

  • Stijging leencapaciteit zwakt af
  • Verkopende beleggers
  • Licht stijgende werkloosheid

Stijging leencapaciteit zwakt af
ING verwacht weliswaar dat de leencapaciteit voor woningkopers volgend jaar doorstijgt, maar minder hard dan dit jaar. Dat komt doordat ING verwacht dat de loongroei in 2025 lager zal liggen dan dit jaar. Daarnaast zijn de hypotheeknormen van het NIBUD volgend jaar strenger, waardoor je op basis van je inkomen minder kunt lenen. Dat remt de prijsstijgingen.

Verkopende beleggers
Tegelijkertijd verwacht ING dat beleggers volgend jaar meer huurwoningen verkopen dan ze nu doen. Deze ontwikkeling zal de opwaartse kracht van de huizenprijzen dempen. Steeds meer huurwoningen worden koopwoningenen. ING verwacht dat deze trend volgend jaar doorzet. Dat draagt aan de ene kant bij aan een ruimer aanbod en meer keuzemogelijkheden, vooral voor starters. Investeerders zetten immers hun huurwoningen in de verkoop en ze bieden in mindere mate mee om woningen te bemachtigen.

Tegelijkertijd zorgt deze ontwikkeling ervoor dat er kapitaal uit de woningmarkt wegstroomt. Investerdeers zijn namelijk netto-verkopers van huurwoningen geworden en gebruiken deze verkoopopbrengsten dus niet volledig om nieuwe woningen aan te kopen.

Licht stijgende werkloosheid
Daarnaast verwacht ING dat de werkloosheid licht oploopt. De werkloosheid is in Nederland ontzettend laag en bedroeg in het tweede kwartaal dit jaar zo'n 3,6%. ING verwacht dat deze oploopt tot meer dan 4% eind volgend jaar. Deze toename in werklozen kan de vraag naar koopwoningen wat verminderen.

Al met al verwacht ING dat de huizenprijsstijging aanhoudt tot ten minste eind volgend jaar. De bank gaat ervan uit dat het huidige tempo aan huizenprijsstijgingen de komende maanden zal aanhouden, maar in de loop van volgend jaar geleidelijk aan zal afzwakken. Naar verwachting zullen de huizenprijzen eind dit jaar 12% hoger liggen dan eind vorig jaar. Voor 2025 verwacht ING een verdere huizenprijsstijging van 5,5% (dec '25 t.o.v. dec '24).

Bron: ING

Publicatiedatum: