Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FNV: 'Twee op drie werkt onbeschermd met kankerverwekkende stoffen'

Uit een recente peiling van vakbond FNV blijkt dat een groot deel van de werknemers die met kankerverwekkende stoffen werken, onvoldoende bescherming krijgt. Van de ruim 500 ondervraagde werknemers geeft een meerderheid aan zonder beschermingsmiddelen te werken. Werkdruk wordt daarbij genoemd als belangrijkste oorzaak. Daarnaast blijkt uit de enquête dat 60 procent van de werknemers geen voorlichting ontvangt van de werkgever, en in 40 procent van de gevallen worden er geen beschermingsmiddelen verstrekt.


Foto: Dreamstime.

Hoge werkgerelateerde kankercijfers
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong noemt de resultaten zorgwekkend, vooral gezien het hoge aantal kankergevallen door werkgerelateerde blootstelling. Jaarlijks sterven in Nederland 4.000 mensen aan werkgerelateerde aandoeningen, waarvan 2.500 door kanker. Een aanzienlijk deel hiervan is het gevolg van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkplek. Naast de gezondheidsrisico's raken veel patiënten en hun gezinnen in financiële problemen, omdat de huidige WIA-regels slechts een lage arbeidsongeschiktheidsuitkering bieden, zelfs bij ernstige ziekten zoals kanker.

Noodzaak voor betere preventie
Jong pleit voor strengere maatregelen en prioriteit voor preventie: "Kanker door werk is de grootste doodsoorzaak onder arbeidsdoden; deze cijfers moeten alarmbellen laten rinkelen." Ze roept de nieuwe staatssecretaris op om zich net als zijn voorganger in te zetten voor nul doden op de werkvloer ("zero death"). De FNV wijst erop dat de risico's van blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, zoals kwartsstof, al jarenlang bekend zijn. De Gezondheidsraad adviseert om werkenden zo min mogelijk bloot te stellen aan kwartsstof, dat vrijkomt bij de productie en bewerking van materialen als cement en keramiek.

Problemen met schadevergoeding en verjaringstermijn
Werknemers die ziek worden door hun werk, kunnen in sommige gevallen een tegemoetkoming krijgen via de TSB-regeling. Maar volgens FNV loopt de uitvoering van deze regeling niet goed, waardoor veel aanvragen ten onrechte worden afgewezen. Dit zorgt voor extra leed voor de getroffenen. Bij asbestkanker speelt ook de verjaringstermijn een rol, die nu 30 jaar bedraagt, terwijl de ziekte vaak pas daarna aan het licht komt.

Onzichtbare groepen in het onderzoek
De FNV benadrukt dat de cijfers uit de peiling waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg vormen. Vooral in sectoren waar veel arbeidsmigranten, uitzendkrachten en tijdelijke werknemers werken, is er sprake van ondervertegenwoordiging in het onderzoek. Deze groepen werken vaak ook met gevaarlijke stoffen en verkeren meestal in slechtere arbeidsomstandigheden. De vakbond maakt zich ernstige zorgen over hun veiligheid en gezondheid.



Bron: Bulk Gids

Publicatiedatum: