Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Huiseigenaren lopen niet warm voor warmtenetten

Slechts 32% van de woningbezitters zou een aanbod om aan te sluiten op een warmtenet accepteren. 48% doet dat niet en kiest voor bijvoorbeeld een warmtepomp. Te hoge kosten, onduidelijkheid over de kosten op lange termijn en het feit dat je vastzit aan één aanbieder zijn voor veel huiseigenaren redenen om niet aan te sluiten.

Dat blijkt uit een onderzoek door Vereniging Eigen Huis onder bijna 1600 huiseigenaren. De komende jaren moeten honderdduizenden woningen worden aangesloten op een warmtenet (ook wel stadsverwarming genoemd). Als een wijk zo'n net krijgt en dus van het aardgas gaat, mogen huiseigenaren zelf kiezen wat ze doen: erop aansluiten of zelf bijvoorbeeld een warmtepomp regelen.



Meerderheid heeft negatief beeld warmtenet
51% van de ondervraagden kijkt negatief aan tegen stadsverwarming. Slechts 12% heeft er een positief beeld van. Woningbezitters werd ook gevraagd wat redenen zouden zijn om wél aan te sluiten op stadsverwarming. Duidelijkheid over de kosten op lange termijn (35% van de huiseigenaren) en redelijkheid van kosten (31%) werden het vaakst genoemd.

'Maak warmtenet aantrekkelijker'
De Tweede Kamer behandelt binnenkort een nieuwe wet over warmtenetten, de Wet collectieve warmte (WCW). Vereniging Eigen Huis roept de politiek naar aanleiding van het onderzoek op de overstap naar stadsverwarming aantrekkelijker te maken voor consumenten.

Ten eerste is belangrijk dat de kosten voor het opzeggen van een aansluiting op stadsverwarming dalen. Nu bedragen die maar liefst 5.300 euro. "Dit moet fors omlaag", zegt Helen Visser, beleidsadviseur bij de vereniging. "Zo maak je het makkelijker voor consumenten om over te stappen op een warmtepomp. Bijvoorbeeld wanneer de warmtetarieven de pan uit rijzen. Hiermee bescherm je consumenten én vergroot je hun bereidheid mee te doen aan een warmtenet. Maar het is ook een prikkel voor warmteleveranciers om hun tarieven laag te houden."

Duidelijke informatie
Verder moeten bewoners bij een aanbod voor stadsverwarming duidelijk geïnformeerd worden of hun woning geschikt is en welke aanpassingen eventueel nodig zijn. Visser: "Consumenten dreigen onbegrijpelijke, veel te technische informatie te ontvangen. Hierdoor is het lastig een goede keuze te maken." Verder moeten consumenten ruim de tijd krijgen om een beslissing te nemen.

De tarieven voor stadsverwarming zijn nu nog gekoppeld aan de gasprijs, maar de nieuwe wet brengt daar verandering in. De prijzen worden in de toekomst gebaseerd op de daadwerkelijke kosten van een warmteleverancier. Dat is transparanter, maar biedt geen bescherming tegen te hoge prijzen. Daarom pleitte de vereniging eerder voor een maximumtarief. Minister Sophie Hermans van Klimaat maakte vorige week bekend dit inderdaad te willen invoeren.

Meer informatie:
Vereniging Eigen Huis
www.eigenhuis.nl

Publicatiedatum: