Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom de binnenlandse vraag het optimisme over de Nederlandse economie aandrijft

In het tweede kwartaal van 2024 kwam de Nederlandse economie uit een periode van zeven kwartalen van milde krimp en stagnatie, die voortkwam uit de energiecrisis en tegenslagen in de wereldeconomie. De groei in dit kwartaal was voornamelijk te danken aan herstellende exporten en de voortdurende uitbreiding van de publieke sector. Dat meldt ING.

Voor de rest van 2024 zal de groei grotendeels afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag. Voortdurende groei in overheidsuitgaven zal bijdragen aan de expansie van de economie. In 2025 zullen huishoudens profiteren van maatregelen die de koopkracht stimuleren, zij het minder dan aanvankelijk aangekondigd in het hoofdlijnenakkoord van de coalitie. Op middellange termijn wordt verwacht dat de uitgaven aan gezondheidszorg, sociale zekerheid en publieke administratie zullen stijgen, terwijl de uitgaven voor klimaat en milieu, onderwijs en subsidies zullen afnemen. Dit kan leiden tot een stijgend begrotingstekort en een hogere verhouding van de publieke schuld, waardoor de Europese Commissie de Nederlandse overheid kan aanbevelen om op middellange termijn de uitgaven te verlagen.

De consumptie door huishoudens nam in het tweede kwartaal van 2024 een stap terug, deels door tijdelijke factoren zoals slecht weer en een inflatieschok veroorzaakt door aankondigingen van hogere huurverhogingen en de invoering van hogere accijnzen op tabak. De consumptie vertoont echter weer een stijgende lijn en wordt in de nabije toekomst verwacht een belangrijke groeikracht te zijn. Na een tijdelijke terugval in het consumentenvertrouwen en een overeenkomstige stijging van de spaarquote wordt voorspeld dat de consumptie zal profiteren van een inkomensgroei die aanzienlijk hoger is dan de inflatie.



Inflatie blijft hoog, maar net laag genoeg voor koopkrachtwinsten
Hoewel de inflatie hoog blijft, is deze laag genoeg om koopkrachtwinsten mogelijk te maken. Sinds de piek van de energiecrisis in de herfst van 2022 is de inflatie aanzienlijk gedaald, maar de terugkeer naar het normale niveau van "onder de 2%" blijkt een langdurig proces te zijn. Dit is voornamelijk te wijten aan aanhoudende kerninflatie, die volatiele energie- en voedselprijzen uitsluit.

De inflatie van diensten blijft hoog door stijgende loonkosten. Bovendien is de inflatie in Nederland hoger dan in de meeste andere delen van de eurozone, door beleidswijzigingen zoals verhoogde accijnzen op alcohol, dranken en tabak, hogere kosten voor infrastructuur en expansieve fiscale beleidsmaatregelen in 2024. Daarnaast leidden inflatie en huurregelingen die aan lonen zijn gekoppeld tot een piek in de huren die 30 jaar niet meer is voorgekomen.

In 2025 zal de normalisatie van de brandstofaccijns een opwaartse druk op de inflatie uitoefenen, terwijl in 2026 het lage btw-tarief op culturele, recreatieve en horecadiensten zal stijgen naar het standaardtarief. De HICP-consumptieprijsinflatie wordt verwacht te dalen van 4,1% in 2023 naar 3,3% in 2024 en 2,8% in 2025. Hoewel dit nog steeds hoger is dan gebruikelijk en de consumptiegroei enigszins beperkt, is het laag genoeg voor consumenten om hun aankopen te verhogen.

Bedrijfsinvesteringen blijven onder druk
Het nadeel van sterkere loonkostenstijgingen in vergelijking met de inflatie is dat de winstgevendheid van bedrijven onder druk staat. Een vertraging in belangrijke exportmarkten – zoals de eurozone en de VS – beperkt de vraagverwachtingen. Bedrijven blijven hun voorraden verminderen, maar dit gebeurt minder dan voorheen, en het normalisatieproces lijkt zich in de laatste fase te bevinden.

De verwerkende industrie droeg bij aan de recente positieve ommekeer in het bbp in het tweede kwartaal van 2024, maar de capaciteitsbenutting is nog steeds laag en de exportverwachtingen blijven onder historische gemiddelden. Dit resulteert in een beperkte bereidheid om investeringen te verhogen. Bovendien verzwakken een lage bouwactiviteit, zoals blijkt uit het geringe aantal bouwvergunningen, en het herfinancieren van bedrijven tegen hogere rentevoeten, evenals de algehele lage verkoopverwachtingen, verder de investeringsontwikkelingen.

Spanning op de arbeidsmarkt vermindert lichtjes
De werkloosheid zal naar verwachting licht stijgen van 3,6% in 2023 naar 3,7% in 2024 en een nog steeds beperkte 4,1% in 2025. Contractuele loonsverhogingen hebben hun piek al bereikt, maar blijven hoog op ongeveer 6,5% in 2024 en 4% tot 4,5% in 2025. Dit heeft invloed op de vraag naar arbeid, waarbij de vacaturegraad al daalt. Bepaalde sectoren, zoals de detailhandel, cafés en restaurants, kunnen te maken krijgen met banenverlies door faillissementen en uittredingen van bedrijven als gevolg van problemen met bestaande belastingschulden. Semi-publieke werkgelegenheid blijft uitbreiden, ondanks het doel van de nieuwe regering om het aantal ambtenaren te verminderen. Bovendien houdt de afwezigheid van groei in het arbeidsaanbod, gerelateerd aan vergrijzing, de stijging van de werkloosheid onder controle.

Geleidelijk herstel naar normale groei
Aangezien de tweede helft van 2024 vrij traag blijft, wordt verwacht dat het tempo van de bbp-expansie in de loop van 2025 zal versnellen naar normaal, naarmate investeringen en externe vraag weer iets meer traction krijgen. Al met al wordt verwacht dat de Nederlandse economie in 2024 zal groeien met een langzaam tempo van 0,4% en in 2025 zal groeien met een normaal percentage van 1,6%.

Opwaartse risico's voor de Nederlandse economie kunnen voortkomen uit een sterker momentum op de woningmarkt, consumentenvertrouwen, bedrijfsinvesteringen en een snellere uitvoering van ambitieuze publieke uitgavenplannen, evenals positieve verrassingen in de wereldhandel. Belangrijke neerwaartse risico's voor de vraag zijn duidelijk extern. Geopolitieke spanningen kunnen leiden tot meer handels- en investeringsbelemmeringen, verstoringen van de toeleveringsketen en hogere prijzen voor olie, gas en andere grondstoffen. Dit kan resulteren in hogere risicopremies, hogere inflatie, productieonderbrekingen, verlies van concurrentievermogen en/of lagere vraag.

Intern omvatten neerwaartse risico's langzame groei door een gebrek aan personeel (inclusief toegang tot arbeidsmigranten), elektriciteitsaansluitingen en grond voor bedrijven en woningen, en trage productiviteitsgroei. Het verminderde investeringsklimaat door hogere benchmarkrentes als reactie op zorgen over de overheid is ook vermeldenswaard, evenals aanhoudende hardnekkige inflatie of een verdere stijging van de spaarquote die de consumptie onderdrukt, en een hoger faillissementspercentage dat leidt tot onverwachte stijgingen van de werkloosheid.

Bron: ING

Publicatiedatum: