Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Technologie leidt tot meer efficiëntie en betere klanttevredenheid in retail en groothandel

In de afgelopen decennia heeft technologie een ingrijpende transformatie teweeggebracht in diverse industrieën. De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), het Internet of Things (IoT), big data en robotica hebben de manier waarop goederen worden gedistribueerd fundamenteel veranderd. Voor groothandels- en retailbedrijven zijn er grote voordelen te behalen: efficiëntere processen, lagere kosten en een betere klanttevredenheid.

Investeringen in technologie en automatisering zijn maatregelen die ondernemers het vaakst nemen om de productiviteit binnen hun bedrijf te verhogen. Voor de groothandel geldt dat voor bijna 37% van de bedrijven; voor retail 35%.

AI speelt een cruciale rol in het optimaliseren van de supplychain. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmes kunnen bedrijven voorspellingen doen over vraag en aanbod, voorraadniveaus beheren en de efficiëntie van distributienetwerken verbeteren. Machine learning-modellen analyseren historische gegevens en trends om nauwkeurige prognoses te maken, wat leidt tot beter geïnformeerde beslissingen. Dit helpt bedrijven om te veel voorraad te voorkomen, wat directe kostenbesparingen en een verbeterde klanttevredenheid oplevert. Predictive analytics kan bijvoorbeeld helpen bij het anticiperen op piekperiodes in de vraag, zoals feestdagen of seizoensgebonden schommelingen.



IoT en Slimme Logistiek
Het Internet of Things (IoT) heeft geleid tot de opkomst van slimme logistiek. Apparaten en sensoren kunnen nu real-time gegevens verzamelen over de locatie en conditie van goederen tijdens transport. Deze gegevens kunnen worden geanalyseerd om de efficiëntie te verbeteren en problemen proactief aan te pakken. Bijvoorbeeld, temperatuursensoren in vrachtwagens kunnen ervoor zorgen dat bederfelijke goederen altijd onder de juiste omstandigheden worden vervoerd, wat verlies door bederf minimaliseert.

Daarnaast kunnen IoT-apparaten helpen bij het tracken van voorraadniveaus in magazijnen. Slimme schap- en voorraadbeheersystemen kunnen automatisch bijbestellingen plaatsen wanneer bepaalde ondergrenzen worden bereikt, waardoor de operationele efficiëntie wordt verhoogd.

Robotica en Automatisering
Robotica en automatisering hebben de fysieke aspecten van distributie en logistiek drastisch veranderd. Magazijnen maken steeds vaker gebruik van geautomatiseerde systemen zoals pick-and-place robots en geautomatiseerde geleide voertuigen (AGV's). Deze technologieën verminderen de noodzaak voor menselijke tussenkomst in repetitieve en arbeidsintensieve taken, wat niet alleen de efficiëntie verhoogt, maar ook de veiligheid van werknemers verbetert.

Bron: ING

Publicatiedatum: