Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Huiseigenaar krijgt meer invloed op WOZ-waarde

Woningeigenaren krijgen een actieve rol bij het bepalen van de WOZ-waarde van hun woning. Zij krijgen meer invloed op woningkenmerken die zijn geregistreerd door de gemeente. Dit is een initiatief van de Landelijke Vereniging Lokale Belastingen (LVLB). Vereniging Eigen Huis vindt het belangrijk dat huiseigenaren zelf invloed kunnen hebben op hoe hun gegevens worden vastgesteld en juicht het initiatief daarom toe.

De secundaire woningkenmerken, zoals de staat van onderhoud aan daken, gevels, keukens en badkamers, kunnen tot wel 10 tot 20% van de WOZ-waarde bepalen. In de nieuwe methodiek geven woningeigenaren zelf online aan wat de staat van de secundaire kenmerken van hun woning is. Aan de hand van voorbeeldfoto's en omschrijvingen kunnen de huiseigenaren kiezen welke beelden het dichtst bij hun eigen situatie komen, zodat zij geen foto's van hun eigen woning hoeven te sturen. Dat verzoek van een aantal uitvoeringsorganisaties leidde in 2022 nog tot flinke ophef.



Meer transparantie
Deze nieuwe manier van vaststellen moet WOZ-waardes niet alleen realistischer en beter kloppend maken, maar ook bijdragen aan een transparanter systeem. De LVLB hoopt zo ook het vertrouwen in het WOZ-systeem te vergroten. Een indirect gevolg kan zijn dat er minder bezwaren volgen, wat de werkdruk bij gemeenten zou verminderen.

Vereniging Eigen Huis heeft op verzoek van de LVLB een bijeenkomst georganiseerd waarin leden konden reageren op de plannen voor de nieuwe methodiek. Die feedback is vervolgens verwerkt in de tool. Ook later heeft de vereniging nog input gegeven, met name op het gebied van (begrijpelijkheid) van de communicatie. De komende tijd zal Vereniging Eigen Huis blijven meedenken over de verdere opzet en ontwikkeling van de nieuwe werkwijze.

Landelijke uitrol in 2026
In eerste instantie gaat het nu om een pilot bij de belastingsamenwerkingen GBTwente en BsGW met ongeveer 500 huiseigenaren in de Twentse gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Losser, Oldenzaal en Twenterand. Als de pilot succesvol is, dan kan de nieuwe methodiek vanaf het belastingjaar 2026 landelijk uitgerold worden.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Publicatiedatum: