Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Meer uren werken van groot belang om vergrijzing op arbeidsmarkt te dempen'

De groei van de Nederlandse beroepsbevolking zal tot 2050 nauwelijks toenemen door vergrijzing. Het Centraal Planbureau (CPB) benadrukt in een recent rapport dat het daarom cruciaal is dat mensen meer uren gaan werken, arbeidsmigranten duurzaam worden ingezet en er volop geïnvesteerd wordt in innovatie en technologie om de arbeidsproductiviteit op peil te houden.



Arbeidsmigranten, vooral kennismigranten en hoogopgeleide talenten, zijn nodig om de productiviteit te verhogen en de concurrentiepositie van Nederland te waarborgen. Echter, de komst van arbeidsmigranten brengt uitdagingen met zich mee, zoals de druk op de woningmarkt en de sociale cohesie. Desondanks kan arbeidsmigratie helpen om de gevolgen van vergrijzing te verzachten, met name in sectoren zoals de zorg en techniek.

Een andere belangrijke strategie om de krapte op de arbeidsmarkt te verminderen, is het verhogen van het arbeidsaanbod. Dit kan worden bereikt door mensen meer uren te laten werken of de pensioenleeftijd te verhogen. Hoewel Nederland bekendstaat om zijn deeltijdcultuur, met name onder vrouwen, is het verhogen van de arbeidsduur een mogelijke oplossing voor de huidige economische uitdagingen.

Tegelijkertijd benadrukt het CPB dat innovatie en technologie essentiële factoren zijn voor het behouden van productiviteitsgroei. Investeringen in slimme werkwijzen en automatisering, zoals het gebruik van QR-codes in de horeca, kunnen bijdragen aan een efficiëntere economie.

Meer informatie:
Centraal Planbureau (CPB)
www.cpb.nl

Publicatiedatum: