Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH):

'Bieden zonder financieringsvoorbehoud is gevolg van totaal uit de hand gelopen woningmarkt'

De woningmarkt in Nederland staat onder druk, waardoor huizenkopers steeds vaker zonder financieringsvoorbehoud bieden. Uit een enquête onder hypotheekadviseurs blijkt dat driekwart van hen 'regelmatig' ziet dat dit voorbehoud wordt losgelaten. Bij ongeveer één op de acht is dit zelfs 'eerder regel dan uitzondering'.

Makelaarsland meldt dat tot en met september dit jaar bij ongeveer drie op de tien verkochte woningen geen financieringsvoorbehoud is gemaakt, een stijging ten opzichte van vorig jaar. De NVM bevestigt dat ongeveer 40% van de woningen zonder dit voorbehoud wordt verkocht. Daarbij hebben zes op de tien kopers geen bouwkundige keuring uitgevoerd. Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD).



Financiële risico's
Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop wijst op de financiële risico's van het wegvallen van het financieringsvoorbehoud, wat vooral zorgwekkend is voor starters zonder eigen overwaarde. Hans André de la Porte van de VEH noemt deze ontwikkeling 'een totaal uit de hand gelopen woningmarkt' en benadrukt het belang van zorgvuldige aankopen met bouwkundige keuringen.

Na prijsdalingen in 2022 en 2023 zijn de huizenprijzen weer op recordhoogte. Het wegvallen van ontbindende voorwaarden vergroot de zekerheid voor verkopers, maar verhoogt ook de risico's voor kopers. Bij het niet verkrijgen van een hypotheek kunnen verkopers een boeteclausule van 10% van de koopsom inroepen.

Bron: FD

Publicatiedatum: