Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Vintage Ikea-meubels steeds gewilder'

Vintage Ikea-producten zijn steeds populairder geworden, met enkele items die nu voor honderden euro's worden verkocht, terwijl ze oorspronkelijk voor een fractie van die prijs verkrijgbaar waren. Bijvoorbeeld, de Jonsbergvaas, ontworpen door Hella Jongerius in 2005, kostte oorspronkelijk 35 euro, maar wordt nu op platforms zoals Marktplaats en Etsy voor bijna 300 euro aangeboden. Een andere opmerkelijke stijging is te zien bij de Amiralstoel, die ooit 20 euro kostte en nu rond de 1500 euro waard is. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD).


Foto: Ikea Museum.

De toenemende vraag naar vintage Ikea-items is te danken aan hun schaarste en de samenwerking met bekende ontwerpers. Ananda van Doorn, medeoprichter van Reliving, merkt op dat in 2021 minder dan honderd vintage Ikea-items op hun platform werden aangeboden, terwijl dit aantal inmiddels is gestegen naar ongeveer 2000 stuks per jaar. Interieurtrends spelen ook een rol in deze populariteit; bijvoorbeeld, de Lykta-lamp uit de jaren negentig is gewild vanwege zijn organische vormen.

Kopers worden geconfronteerd met hogere prijzen op de tweedehandsmarkt, terwijl Ikea zelf een mix van reacties heeft op deze ontwikkeling. Annemarieke Jansen, commercieel directeur van Ikea Nederland, zegt: "We zitten een beetje tussen help en hoera in." Ikea blijft echter nieuwe uitgaven van populaire ontwerpen uit het verleden uitbrengen om aan de vraag te voldoen.

Bron: FD

Publicatiedatum: