"Stop met het bekijken van slaapdata op je wearable en als je er nog geen hebt, koop dan niet zo'n ding om beter te slapen," roept slaapwetenschapper Merijn van de Laar een ieder op. Waarom je hiermee moet stoppen, legt hij hieronder verder uit.
"Het afgelopen jaar heeft het Pentagon 96 miljoen dollar geïnvesteerd in de Oura-ring en bijbehorende diensten. Een van de beloftes van de ring is dat deze je slaap zou kunnen tracken. In de slaaptrackermarkt gaat in 2024 naar schatting 22,97 miljard dollar om.
Waarom is dat zorgelijk? Uit onderzoek blijkt dat slaaptrackers niet betrouwbaar zijn. De beste wearable-slaaptracker schat namelijk nog geen 50 procent nauwkeurig of je wakker bent of niet. Belabberd dus.
Maar dat is niet het ergste. Al eerder werd geconcludeerd dat nepdata, die negatiever uitpakt dan de realiteit, mensen met slapeloosheid een slechtere dag bezorgt. Ze presteren vaak minder goed op cognitieve taken. Uit onderzoek van Rae, gepresenteerd op het ESRS-congres in Sevilla, blijkt nu dat normale slapers ook te lijden hebben onder de valse datastroom van wearables.
Een kleine negatieve afwijking ten opzichte van de daadwerkelijke slaap kan al leiden tot vaker wakker worden de nacht erna, een slechtere subjectieve slaapkwaliteit, minder positieve gevoelens en meer negatieve gevoelens. Met andere woorden: gewoon lekker die wearable wegdoen en vertrouwen op je buikgevoel. Ik zeg het nog maar een keer: meestal geldt good sleep is cheap."
Bron: Merijn van de Laar