Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raad van Bestuur van Koelnmesse over afgelaste imm cologne:

"Het was onmogelijk een aantrekkelijk exposantenaanbod voor retailers te garanderen"

In overleg met de Vereniging van de Duitse Meubelindustrie (VDM) en de Duitse Meubel- en Keukenretailersvereniging (BVDM) heeft Koelnmesse besloten om imm cologne van januari 2025 te annuleren, waar Wonen360 gisteren al over berichtte. Deze gezamenlijke beslissing komt voort uit intensieve gesprekken met de branche en weerspiegelt de uitdagende marktomstandigheden waarmee de meubelindustrie in Duitsland momenteel kampt. Dit besluit biedt alle betrokkenen de gelegenheid om samen met Koelnmesse een toekomstbestendig en levensvatbaar nieuw beursconcept te ontwikkelen. Dat laat de organisatie weten in een persbericht.

Volgens hen is de voornaamste reden voor deze beslissing de moeilijke situatie waarin de Duitse meubelproducenten zich bevinden. De binnenlandse vraag naar meubels is laag, waardoor bedrijven hun uitgaven nauwlettend bewaken. Uit de laatste cijfers van de VDM blijkt dat de gehele markt in 2023 en in de eerste zes maanden van 2024 een aanzienlijke omzetdaling heeft doorgemaakt. De totale omzet daalde met 9,7 procent, en zelfs met 11,2 procent voor gestoffeerde meubels. Ook het aantal werknemers en bedrijven neemt af.



Reacties uit de industrie
"We vinden het erg jammer dat imm cologne moet worden overgeslagen, maar uiteindelijk is dit een noodzakelijke en juiste stap", aldus Leo Lübke, voorzitter van de VDM. "Net als in veel andere sectoren is de meubelmarkt de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd, wat ook impact heeft gehad op de vraag naar beurzen. Helaas dwingt de huidige situatie in de branche veel bedrijven om hun koers te wijzigen. Als industrie werken we intensief samen met Koelnmesse aan de ontwikkeling van nieuwe, op maat gemaakte concepten voor de verschillende meubelsegmenten. Als grootste meubelmarkt van Europa hebben we behoefte aan centrale vakbeurzen en vertrouwen we op de expertise van Keulen als beurslocatie."

BVDM-voorzitter Markus Meyer voegt daaraan toe: "Ik begrijp de beslissing om de beurs van januari volgend jaar over te slaan en betreur dat de branche haar toonaangevende internationale vakbeurs niet beter heeft ondersteund. De imm cologne is al decennialang een belangrijk ontmoetingspunt voor de sector. Door volgend jaar een pauze in te lassen, verliezen we niet alleen een centraal platform voor innovatie en uitwisseling, maar ook een belangrijke etalage voor de internationale markt. De gehele sector moet nu dringend samenwerken om gezamenlijke oplossingen te vinden. Meer dan ooit moeten we ons richten op het waarborgen en versterken van onze positie. De sector heeft een sterk platform zoals imm cologne nodig om zich toekomstbestendig te herstructureren."

Koelnmesse kijkt vooruit
Gerald Böse, voorzitter van de Raad van Bestuur van Koelnmesse, kijkt eveneens naar de toekomst: "Het pauzeren van imm cologne is in de huidige situatie een logische stap. Deze moeilijke, maar onvermijdelijke beslissing is genomen uit respect voor onze internationale klanten. Door de vaste datum in januari kon imm cologne tijdens de pandemie drie jaar op rij niet doorgaan. Dit gebrek aan continuïteit, in combinatie met de huidige economische omstandigheden, maakt het voor ons als beursorganisator onmogelijk om in januari 2025 een aantrekkelijk aanbod van exposanten in Keulen te garanderen. We blijven echter streven naar het bieden van een internationaal podium aan de meubelindustrie in Duitsland. We werken nu al intensief samen aan de ontwikkeling van veelbelovende concepten die voldoen aan de veranderde eisen van alle betrokkenen. Koelnmesse is wereldwijd de nummer één op het gebied van interieurbeurzen, zoals blijkt uit evenementen als ORGATEC, interzum en spoga+gafa. Samen met de meubelindustrie willen we imm cologne weer op koers brengen."

Koelnmesse
Koelnmesse zet zich wereldwijd in als organisator van vakbeurzen op het gebied van Wonen, Contract en Publieke Ruimtes. Naast imm cologne en interzum behoren ook evenementen zoals ORGATEC, spoga+gafa, FSB en aquanale in Keulen tot de meest gerenommeerde en gevestigde bijeenkomsten binnen de branche. Deze beurzen bestrijken de interieursector in de breedste zin van het woord, waaronder de meubel- en interieurbouw, de keukenwereld, de moderne werkplek, tuinlifestyle, publieke ruimtes, sport- en vrijetijdsvoorzieningen en wellnesscentra.

Koelnmesse breidt daarnaast haar portfolio strategisch uit naar belangrijke groeimarkten wereldwijd. De buitenlandse vakbeurzen omvatten onder andere ORGATEC TOKYO in Japan en de evenementen binnen de interzum-familie: interzum guangzhou in China, interzum bogota in Colombia en interzum forum italy in Italië. Recentelijk werd een samenwerking met een gevestigde designvakbeurs in Colombia toegevoegd aan het portfolio van imm cologne, die zal worden georganiseerd onder de naam La Feria De Diseño Medellín powered by imm cologne.

Meer informatie:
imm cologne
www.imm-cologne.com

Publicatiedatum: