Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuinige Nederlander investeert in duurzaamheid

Nederlanders besteedden in 2023 €14 miljard aan woningverduurzaming. Motivaties zijn het milieu, geldbesparing en woongenot. De meeste aanpassingen zijn gedaan aan verlichting en isolatie. De verwachte besteding in 2024 bedraagt €5,6 miljard. Dit blijkt uit de vierde editie van Duurzaam Wonen, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder bijna 6.000 Nederlanders.



Hoofdredenen zijn milieu, geldbesparing en woongenot
In 2023 investeerden Nederlandse huishoudens €14 miljard in het verduurzamen van hun woningen. De belangrijkste drijfveren hiervoor zijn een positieve bijdrage aan het milieu (36%), het verlagen van de energierekening (35%) en om comfortabeler te wonen (30%). Voor meer dan de helft van de Nederlanders (55%) is verduurzaming alleen aantrekkelijk als het leidt tot flinke besparingen. Bijna vier op de tien (38%) hecht meer waarde aan het verbeteren van het woongenot dan aan milieuwinst.

Verlichting en isolatie meest aangepakt
Het installeren van energiezuinige verlichting is de meest voorkomende aanpassing in Nederlandse huishoudens (37%). Dat komt neer op aanpassingen in 3 miljoen huishoudens. Ruim twee op de tien (21%) deed aanpassingen aan isolatie en 20% aan de verwarming. Daarnaast investeerde 16% in zonne- of windenergie.

Verwachte besteding €5,6 miljard
Nederlanders verwachten in 2024 €5,6 miljard te investeren in woningverduurzaming. Dit is op basis van de huishoudens die van plan zijn te gaan verduurzamen. Het grootste deel van de woningverduurzamingen (43%) gaat naar isolatie. Daarnaast zullen Nederlandse huishoudens naar verwachting €2 miljard besteden aan zonne- en windenergie, terwijl 19% van het totaal naar verwarmingssystemen zal gaan.



27% koopwoningen verduurzaamd door subsidie
In totaal hebben 1,2 miljoen huishoudens (26%) verduurzamingsmaatregelen genomen met behulp van financiële regelingen. Men maakte voornamelijk gebruik van subsidies van de overheid en gemeenten (18%). Subsidies van de overheid of gemeente hadden invloed op 27% van de Nederlanders met een koopwoning die een woningverduurzaming deden.

Minder zorgen om de rekening
In 2023 maakten Nederlanders zich minder zorgen over het betalen van hun gas- en energierekening dan in 2022. Eind 2023 maakte 18% van de huishoudens zich zorgen, wat neerkomt op 1,5 miljoen huishoudens. Een jaar eerder was dit nog 24%. Huurders (25%) maken zich hierover aanzienlijk vaker zorgen dan mensen met een koopwoning (12%). Jongvolwassenen van 18 tot en met 34 jaar (22%) maakten zich ook vaker zorgen dan 65-plussers (13%).

Verduurzamers bewuster van verbruik
Bijna driekwart (72%) van de huishoudens die hun woning verduurzaamden, bekijkt minimaal één keer per maand hun gas- en energieverbruik. In de groep die hun woning niet verduurzaamden is dit slechts 57%. Volgens de Smart Home Monitor beschikken 6,7 miljoen Nederlandse huishoudens over een slimme meter en 13% heeft een P1-meter. Met deze meters kunnen huishoudens de rekening in de gaten houden.

Bron: Multiscope

Publicatiedatum: