De komende decennia zal door de vergrijzing de groei van het aantal werkenden stil komen te vallen. Dit roept een belangrijke vraag op: hoe houden we onze welvaart op peil? De Nederlandsche Bank (DNB) ziet een belangrijke rol voor slimmer werken en daarmee een hogere productiviteit. Dat legt ze verder uit.
Meer productiviteit met minder mensen
"De zorgsector, het onderwijs, de ICT en techniek kampen al jaren met een personeelstekort. Ook in de toekomst zal er veel vraag zijn naar personeel. Maar de bevolking vergrijst; een steeds groter deel van de mensen in Nederland gaat met pensioen. Door de tekorten aan personeel dreigen bedrijven minder te produceren en vertraagt de economische groei.
Economische groei bestaat uit twee delen: het aantal gewerkte uren (arbeidsaanbod) en hoe slim we werken (productiviteitsgroei). Voor economische groei hebben we dus meer gewerkte uren nodig of een hogere productiviteit. Nu de beroepsbevolking afneemt wordt productiviteitsgroei belangrijker. In dit artikel gaan we daarop in."
Waarom is economische groei eigenlijk belangrijk?
"Economische groei is geen doel op zich. Maar als de economie onvoldoende groeit hebben we wel minder welvaart om te verdelen. Doordat er minder te verdelen is, zullen groepen burgers vaker geconfronteerd worden met achteruitgang. Dat voelen burgers direct in hun portemonnee. De afgelopen eeuw zijn we gewend geraakt aan een almaar groeiende economie en ook de welvaart is toegenomen. Mensen hebben meer te besteden. Om die welvaart te behouden is economische groei, en dus ook de groei van onze productiviteit, noodzakelijk."
Met zijn allen meer uren maken, dan maar?
"Een logische gedachte zou kunnen zijn dat we met zijn allen meer moeten werken. Maar dat is niet het eerste waar wij aan denken. Want in verhouding tot andere Europese landen zijn al erg veel Nederlanders, bijna tien miljoen, aan het werk. Ruim 75% van de bevolking tussen de 15 en 75 jaar werkt of is op zoek naar een baan. In onderstaande figuur zien we dat de groei van de beroepsbevolking naar verwachting afneemt vanaf 2025."
Bron: DNB