Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spelende katjes van Henriette Ronner-Knip winnaar onder duizenden getelde stemmen

Sinds dit voorjaar staan de Lievelingen op de riante vijfde verdieping van het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen: bijna 80 geliefde topstukken uit de collectie. Deze herfst is de opstelling zoals die er stond opgefrist met een tiental andere schilderijen. Er is een nieuwe aanwinst te zien: Bosvarens van Bertha Wegmann. Spelende katjes van Henriette Ronner-Knip is de winnaar onder de duizenden getelde publieksstemmen. De tweede en derde plaats verrassen minder, maar zijn evengoed te bewonderen: Pieter Bruegels De toren van Babel en René Magritte's La reproduction interdite.


Henriette Ronner-Knip, Spelende katjes (ca. 1890). Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, schenking van mevrouw Ch. Jossmann en mevrouw E. Jossmann. Foto: Studio Tromp.

Lievelingen heeft zijn uitwerking niet gemist: het is een door het publiek hooggewaardeerde en goedbezochte presentatie geworden. Dit zal mogelijk te maken hebben gehad met het grote gemis van de collectie in eigen huis, een gevoel dat zowel museum als publiek kenbaar heeft gemaakt. Door de bezoekers te vragen naar hun lievelingen en dit mee te nemen in de opstelling, kunnen we de dynamiek van een museumcollectie heel mooi vangen. De top vijf wordt gevormd door schilderijen van Ronner-Knip, Bruegel, Magritte, Signac en Koekkoek. Ze zijn allemaal te zien bij Lievelingen, net als werk van Basquiat, Dalí, Van Dongen, Kandinsky, Sturtevant, Toorop en nog veel meer. De presentatie loopt tot en met 30 maart 2025 in het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen.

Bertha Wegmann
Nieuw in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is het schilderij Bosvarens (ca. 1880) van Bertha Wegmann, dat het museum dit jaar wist te verwerven op de TEFAF in Maastricht. Het is een bijzonder werk en past in het speerpunt van het museum om vrouwelijke kunstenaars en schenkers meer voor het voetlicht te brengen. Het schilderij trekt de kijker naar binnen met een aantal subtiele, verleidelijke elementen. Wat doet dat hoedje bijvoorbeeld tussen die varens? Wat is daar gebeurd? Bosvarens is per nu onderdeel van Lievelingen.


Bertha Wegmann, Bosvarens (ca. 1880). Collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Studio Tromp.

Meer informatie:
Museum Boijmans Van Beuningen
www.boijmans.nl

Publicatiedatum: