Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lichtplanadviseur Roberto Treffers: "Ik richt me op het spel tussen licht en schaduw"

Roberto Treffers werkt inmiddels al 15 jaar min of meer in de verlichtingsbranche waarvan de laatste zes jaar fulltime. Zijn specialisatie is het bepalen van de lichtbehoefte en het ontwikkelen van doordachte lichtplannen vanaf de ontwerpfase.
Zijn carrière begon echter in de hospitality branche, waar hij als inkoper werkte in opdracht van hotels, resorts, cruiseschepen etc. Hier heeft hij wereldwijd contacten opgebouwd.


Roberto Treffers ziet de vraag naar lichtplanadviseurs stijgen, vooral door mond-tot-mondreclame. "Als klanten tevreden zijn met het resultaat, volgt het volgende project vaak snel."

Zijn partner, Daantje de Vaan van Lichtstudio De Vaan, is al 25 jaar actief in de verlichtingsbranche. Zij richt zich vooral op decoratieve verlichting en heeft in het ETC een showroom. Na jarenlang voor zichzelf te hebben gewerkt, besloot Roberto door de gegeven omstandigheden in de coronacrisis, zich volledig om te scholen. "Ik begon precies op het moment dat halogeenverlichting verdween en ledverlichting opkwam", legt hij uit. "Ik was vanaf het begin betrokken bij deze transitie en mag mezelf best een specialist noemen. De technologische vooruitgang vraagt om voortdurende bijscholing. Ik focus mij volledig op ledverlichting, lees vakbladen en volg permanent cursussen en webinars. Door nauwe samenwerking met Europese fabrikanten, die ik allemaal bezoek en gebruik maak van hun expertise, zit ik dicht bij de bron."

Het spel tussen licht en schaduw
Roberto houdt zich vooral bezig met de architecturale aspecten van verlichting: o.a. de kleur, de intensiteit, de effecten en de plaatsing. "Je zou kunnen zeggen dat ik me richt op het spel tussen licht en schaduw. In overleg met mijn opdrachtgevers bepaal ik hun lichtbehoefte. Waar voorheen verlichting vaak een sluitpost was, word ik tegenwoordig vanaf de ontwerpfase betrokken bij bouwplannen. Dat komt omdat de huidige technologie daarom vraagt en in het gehele interieurplan geïntegreerd moet worden", aldus Roberto, die in Nederland en België actief is.
"Dankzij mijn expertise waarderen interieurprofessionals en installatiebedrijven het zeer dat ik ze kan ondersteunen in hun projecten. Dit zorgt voor een toegevoegde waarde voor alle partijen."

Plug-and-play en slimme verlichtingssystemen
Roberto benadrukt de veranderende situatie door de opkomst van plug-and-play systemen. "Op het gebied van programmering verschuift de focus nu naar het ontwerp en de slimme aansturing van verlichting. De gebruiker kan tegenwoordig zelf de volledige programmering aanpassen. Wij kunnen daarbij online ondersteuning bieden, zodat de komst van een monteur om aanpassingen uit te voeren niet meer nodig is. Dit tilt de service en flexibiliteit naar een nieuw niveau."

Op maat gemaakte verlichtingsplannen
Onze opdrachtgevers worden zich steeds meer bewust van de kracht en waarde van een doordacht verlichtingsplan. Het begint volgens Roberto altijd met luisteren en vooral begrijpen van de wensen van de klant. "Verschillende omstandigheden vereisen diverse soorten verlichting", legt hij uit. "Voor functionele taken is doorgaans helder licht essentieel. Bij een meer comfortabele omgeving worden warmere lichtkleuren toegepast."
Een recent voorbeeld is een project in een restaurant in 's-Hertogenbosch. "We hebben daar de verlichting zo geoptimaliseerd dat het hele restaurant nu draait op slechts 80 watt. Dit is minder dan de energie van anderhalve gloeilamp, waardoor een aanzienlijke energiebesparing is bereikt."

De toekomst van verlichting
Eén van de huidige ontwikkelingen is dat bedrade schakelaars verdwijnen. "De aansturing van verlichting gebeurt nu volledig draadloos. Plug-and-Play functies nemen ingewikkelde programmering van systemen over. Hierdoor heeft de eindgebruiker volledige controle over de besturing van de verlichting. Bovendien gaan we steeds meer richting het gebruik van verlichtingsscènes, zoals voor het kijken van tv, werken in de keuken of een gezellige avond met vrienden. De gewoonte dat een schakelaar enkel voor het in- of uitschakelen van verlichting wordt gebruikt, gaat verdwijnen. In een woning worden normaal gesproken 8 tot 12 verschillende scènes gebruikt. Deze kunnen eindeloos gecombineerd worden. Het zelf managen hiervan zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing."

Roberto sluit af met een positieve blik op de toekomst: "Ledverlichting is duurzaam en volledig recyclebaar, op de actuele led-chip na. Er is steeds meer vraag naar gespecialiseerde lichtplanadviseurs. Als opdrachtgevers tevreden zijn met het resultaat, komt het volgende project vanzelf, vooral dankzij mond-tot-mondreclame. Dat geeft veel voldoening. De toekomst ziet er rooskleurig uit."

Meer informatie:
Licht- en Lichtplanadvies
Studio: Oostergeest 19/3
2180 ANTWERPEN
[email protected]
www.lichtplanadvies.eu

Kantoor:
Schoolstraat 15
5151 HH DRUNEN
047 717 47 16

Showroom:
ETC Design Center Europe
Randweg 20
4104 AC CULEMBORG
06 15831851
www.etcdesigncenter.nl