De reële inkomens in de eurozone groeien weer sterk, maar terwijl de dienstensector het goed blijft doen, blijft de goederenconsumptie onder druk staan. Zwakke kredietverlening en zwak vertrouwen lijken de belangrijkste factoren. Maar recente datapunten laten een teken van leven zien dat suggereert dat de eurozone aan de vooravond staat van een ommekeer in de consumptie.
De tijd dringt - uit enquêtes blijkt dat bedrijven op het punt staan de handdoek in de ring te gooien door de zwakke vraag. De komende maanden worden cruciaal voor de vooruitzichten van het herstel in de eurozone. De consumptie in China was ook lauw, maar consumptie in de VS hield stand dankzij sterke kredietgroei.
Regionale updates: De bedrijvigheid ziet er zwak uit, maar de loongroei is nog steeds te hoog in de eurozone, terwijl huishoudens in Nederland eveneens terughoudend zijn om hun reële inkomenswinsten uit te geven. In de VS lijkt het recessierisico nog steeds beperkt, ondanks de renteverlaging van 50 bp door de Fed. Ondertussen schakelt China eindelijk over van industriebeleid naar vraag stimulering. Dat meldt ABN Amro.
De stimuleringskranen worden opengedraaid. Is het te laat voor Europa?
De boodschap van beleidsmakers was de afgelopen maand luid en duidelijk, althans vanuit de VS en China: er komt stimulering. De Fed verraste de meeste economen met een aftrap van 50 bp voor haar renteverlagingscyclus. En hoewel de stimuleringsmaatregelen die China deze week aankondigde geen bazooka zijn, zijn ze minder versnipperd dan in het verleden, wat suggereert dat Beijing het deze keer echt meent. Voor de Fed gaat het erom de goede tijden te laten voortduren in plaats van zich al te veel zorgen te maken over de vooruitzichten op dit moment. Voor China is er een grotere urgentie, omdat de opeenvolgende kleinschalige maatregelen er nog niet in zijn geslaagd de negatieve feedbackloop in de vastgoedsector te doorbreken.
Hoe zit het met de eurozone? De ECB is tot nu toe voorzichtiger geweest in haar steun aan de economie, geremd door de legitieme angst dat hoge loonstijgingen de inflatie zouden kunnen aanwakkeren. De PMI's van deze week kunnen die overweging uit balans hebben gebracht. De marktprijzen voor een renteverlaging in oktober schoten de afgelopen dagen omhoog, van een waarschijnlijkheid van slechts 20% vorige week naar een waarschijnlijkheid van 2/3 op het moment van publicatie.
In de Global View van deze maand stelt ABN Amro vast dat de voornaamste reden voor het zwakke herstel in de eurozone de krimp van de binnenlandse vraag is. Dit is op zijn beurt weer deels te wijten aan het effect van de hoge rentetarieven op kredietverlening. In dat opzicht is een sterke stijging van de hypotheekleningen in de afgelopen maanden een goed voorteken voor een opleving van de consumptie. Een sneller tempo van renteverlagingen door de ECB en een sterkere buitenlandse vraag - wellicht gesteund door de Chinese maatregelen van deze week - zouden ook helpen. Maar zou het herstel van de vraag te laat kunnen komen om te voorkomen dat bedrijven werknemers ontslaan, waardoor het herstel waar ze juist op hebben gewacht in de kiem wordt gesmoord? De komende maanden worden een kritieke fase voor het herstel in de eurozone, en een opleving van de consumptie zal van vitaal belang zijn om een nieuwe neergang te voorkomen.
Lees hier het complete artikel.