Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In Nederland meer bedrijven failliet dan elders

Het aantal faillissementen in Nederland stijgt dit jaar naar verwachting met 31 procent, mede als gevolg van de kwakkelende economie. Bedrijven kampen met hoge kosten, waardoor zowel hun liquiditeit als winstmarges onder druk staan. Bovendien moeten zij de tijdens de coronapandemie uitgestelde belastingverplichtingen aflossen, wat de druk verder vergroot. Volgens kredietverzekeraar Atradius stabiliseert deze situatie pas in 2025, wanneer de stijging van het aantal faillissementen in Nederland naar verwachting beperkt blijft tot 7 procent. Op wereldschaal verwacht Atradius een toename van 23 procent in 2024, gevolgd door een lichte daling van 3 procent in 2025.

In Nederland blijft de stijging van het aantal faillissementen met 31 procent fors. Ons land behoort hiermee tot de landen met de sterkste stijging van faillissementen wereldwijd. Theo Smid, senior econoom van Atradius, nuanceert deze stijging enigszins: "Een toename van 31 procent lijkt hoog, maar eigenlijk komen we met deze stijging weer terug op het niveau dat vóór de coronapandemie normaal was. We verwachten dan ook dat de stijging zal afzwakken tot 7 procent in 2025. Het totale aantal faillissementen in Nederland, met een verwachte 4.700 in 2024 en meer dan 5000 in 2025, is nog altijd een stuk lager dan het recordaantal van 12.500 in 2013. In faillissementsniveaus doen we het ten opzichte van de ons omringende landen niet slecht. Dat neemt niet weg dat er zorgen zijn over de problemen in de Duitse economie, die Nederland uiteindelijk ook kunnen raken."



Getroffen sectoren
Vooral in de sectoren vervoer en opslag, horeca en de bouw is het aantal faillissementen in 2024 aanzienlijk hoger dan in 2019, het jaar voor de pandemie. Smid noemt de toegenomen schuldenpositie, de beperkte economische groei, stijgende rentes en strengere financieringsvoorwaarden als belangrijke oorzaken. "Veel bedrijven hebben nog achterstallige belastingschulden en dat verhoogt het risico op insolventie", aldus Smid. Daarnaast hebben bedrijven in de retailsector het moeilijk.

Faillissementsontwikkelingen wereldwijd
Wereldwijd verwacht Atradius een faillissementsstijging van 23 procent in 2024. De vooruitzichten voor faillissementen variëren sterk per land. De landen met de sterkste verwachte stijging zijn Australië (+34 procent), Nieuw-Zeeland (+34 procent), Zweden (+33 procent), Canada (+31 procent), Nederland (+31 procent) en de Verenigde Staten (+29 procent). In sommige landen, zoals Denemarken (-18 procent), daalt het aantal faillissementen juist aanzienlijk, terwijl er ook landen zijn waar stabilisatie zichtbaar is, zoals Tsjechië (-1 procent), Finland (+2 procent) en Portugal (+2 procent). In het Verenigd Koninkrijk blijft het aantal faillissementen redelijk stabiel, maar wel op een hoog niveau door de afzwakkende economische groei sinds de brexit.

Voor 2025 voorspelt Atradius wereldwijd een verbetering van de economische omstandigheden, dankzij een dalende inflatie en renteverlagingen. Na rentestappen van de Europese Centrale Bank in juni en september, heeft ook de Amerikaanse Federal Reserve de rente met 0,5 procentpunt verlaagd. Hierdoor zal het economische klimaat wereldwijd verbeteren, met een verwachte daling van het aantal faillissementen. "We denken dat de grootste dalingen zich voordoen in landen die dit jaar een piek in het aantal insolventies hebben beleefd, zoals Oostenrijk, Zweden, Canada, Zuid-Korea en Australië. In Nederland, Italië, Singapore en de VS ligt waarschijnlijk nog wel een stijging in het vooruitzicht, omdat het aantal faillissementen nog moet terugkeren naar een niveau dat voor de coronacrisis gebruikelijk was", aldus Smid.

Meer informatie:
Atradius
www.atradius.nl

Publicatiedatum: