Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Advertorial:

Speksteenkachels, een duurzame manier van stoken!

Afgelopen jaren zijn speksteenkachels steeds populairder geworden. Je woning verwarmen op gas is flink duurder geworden. Het is dan ook niet gek dat mensen steeds meer op zoek gaan naar duurzame alternatieven voor het verwarmen van hun woning. Een speksteenkachel lijkt hierbij voor veel mensen de perfecte keuze. We gaan je vertellen wat de voor- en nadelen zijn!



Wat is een speksteenkachel?
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn speksteen houtkachels geheel of gedeeltelijk gemaakt van speksteen. Speksteen is een steensoort die erom bekend staat dat hij warmte goed en lang vasthoudt. Hierdoor straalt hij ook als het vuur al uit is nog steeds warmte uit. Een echte speksteen houtkachel bestaat uit massief speksteen. Tegenwoordig zien we wel steeds meer spelsteen kachels waarbij maar een klein gedeelte van de kachel met speksteen bekleed is. Zo heb je wel de speksteen uitstraling, maar niet de prijs en gewicht van massief speksteen.

Voordelen van een speksteenkachel
Als je voor een speksteen houtkachel kiest, zal dit je verschillende voordelen bieden. Allereerst heeft een kachel van speksteen een hoog rendement. Het houdt warmte goed vast, waardoor een speksteen kachel 6 tot 14 uur na kan blijven groeien. Door maar een paar uur te stoken, houd je je huis langdurig warm. Dit zorgt ook dat een ruimte gelijkmatig opgewarmd wordt. Daarnaast stook je de kachel op hout, wat een duurzame bron van brandstof is, zeker in vergelijking met gas. Door het hoge rendement hoef je ook minder lang te stoken en verbruik je dus minder hout als je het vergelijkt met een traditionele houtkachel. Als laatste zijn speksteenkachels zeer onderhoudsvriendelijk en hebben ze een lange levensduur. Het enige onderhoud wat je er aan hebt, is dat eens in de zoveel tijd de schoorsteen geveegd moet worden om veilig te kunnen blijven stoken.

Waar je rekening mee moet houden
Toch moet je ook met een aantal dingen rekening houden. Om het meeste uit de kachel te kunnen halen is het belangrijk dat de speksteenkachel zoveel mogelijk speksteen bevat. Je kunt kiezen voor een massieve speksteenkachel, maar deze moet met de hand op locatie opgebouwd worden, is erg zwaar en ook de kosten zullen hiervoor erg hoog kunnen zijn. Een kachel die maar gedeeltelijk uit speksteen gemaakt is, is een stuk betaalbaarder, maar zal minder effectief werken. Ook zullen de stenen eerst op moeten warmen voordat ze de ruimte kunnen verwarmen. Dit wordt natuurlijk wel gecompenseerd door het lange uitstralen van de warmte daarna. Wel is de temperatuur daardoor een stuk minder regelbaar. Dit kan best wel een tijdje kosten voordat je precies uitgevogeld hebt hoe je kachel het beste functioneert en hoe lang hij nodig heeft om de ruimte tot een fijne temperatuur op te warmen. Laat je dus adviseren!

Publicatiedatum: