Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slimmer bouwen vraagt om neurodiverse mensen

In Nederland gaat de discussie over de bouwopgave vaak over aantallen. Het woningtekort blijft oplopen en dat probleem laat zich lastig oplossen. Daarbij spelen vele belemmeringen een rol, waaronder het groeiende tekort aan vakkrachten en een dalende arbeidsproductiviteit. De inzet van digitalisering en innovatie krijgen steeds meer aandacht: sneller en efficiënter bouwen met minder mankracht. Dat schrijft Leontien de Waal, sector banker Bouw bij ABN Amro.

Dankzij digitalisering en innovatie zijn digitale ontwerpen en fabrieksmatige woningbouw met behulp van robots niet meer weg te denken. In combinatie met het gebruik van lichtere en meer biobased bouwmaterialen, verlicht dit de schaarste aan arbeidskrachten.

Neurodivers potentieel als boost voor productiviteit
Het goede nieuws is dat in de bouwsector al meer neurodivergente werknemers actief zijn dan in andere sectoren. Brits onderzoek toont aan dat meer dan 25% van de werknemers in de bouw zichzelf als neurodivergent beschouwt versus 15 à 20% in andere sectoren. Het slechte nieuws is dat werkgevers vaak niet weten wat ze in huis hebben. Daardoor bieden ze hun neurodivergente collega's nog niet de werkomstandigheden en -methoden waarin zij floreren.

Volgens McKinsey is er tussen 2020 en 2022 wereldwijd ruim vijftig miljard dollar in 'Construction Technology' geïnvesteerd. Een imposant bedrag. Maar laten we de ontwikkeling van menselijk potentieel niet vergeten. Als de bouwsector een fractie van bovenstaand bedrag daarin investeert, zet zij de deur open voor een neurodivergente multiplier van productiviteit.

Lees hier de complete column.

Publicatiedatum: