Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Containertarieven Shanghai-Rotterdam bijna gehalveerd sinds piek 2024

De wereldwijde containermarkt laat deze week opnieuw een daling zien. Volgens Drewry's World Container Index (WCI), een index die de gemiddelde vrachttarieven meet voor containervervoer op verschillende belangrijke wereldwijde scheepvaartroutes, is de prijs voor het verschepen van een 40-voets container met 5% gedaald naar $3.970. Dit cijfer ligt maar liefst 62% onder het piekniveau van $10.377 dat tijdens de pandemie in september 2021 werd bereikt. Toch ligt de huidige prijs nog altijd 180% boven het gemiddelde tarief van 2019, toen de prijs per container rond de $1.420 lag.

Voor 2024 bedraagt het gemiddelde van de samengestelde index tot nu toe $4.124 per 40-voets container, wat $1.302 hoger is dan het tienjaarlijkse gemiddelde van $2.821. Dit hoge gemiddelde wordt vooral beïnvloed door de uitzonderlijke stijgingen in de jaren 2020-2022 als gevolg van de coronacrisis.



Per route
Specifieke routes laten eveneens significante prijsdalingen zien. De vrachtkosten van Shanghai naar Rotterdam zakten met 9%, een afname van $470, waardoor de prijs op $4.682 per container uitkwam. Ook de tarieven van Shanghai naar Genua daalden met 6% ($328), wat resulteerde in een nieuwe prijs van $4.928 per container. De route Shanghai naar New York zag een daling van 4%, waarbij de prijs met $297 daalde tot $6.364. De kosten van Shanghai naar Los Angeles lieten een kleine daling van 1% zien, oftewel $47, waardoor de prijs op $5.580 uitkwam.

Aan de andere kant waren er ook enkele prijsstijgingen. Zo stegen de tarieven van Rotterdam naar New York met 2% ($45) tot $2.056 per container. Ook de prijzen van New York naar Rotterdam gingen licht omhoog, met 1% ($9), wat resulteerde in een prijs van $713.



Verwachting
Ondanks deze stijgingen op sommige routes, blijft de zwakke vraag naar vrachtvervoer wereldwijd drukken op de tarieven. Er wordt verwacht dat de prijzen de komende weken verder zullen dalen, vooral voor de routes tussen Oost en West, zeker nu de dreigende stakingen in de ILA-havens de marktonzekerheid vergroten.

Bron: Drewry

Publicatiedatum: