Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FNV-leden hebben laatste woord over cao Hibin

Nadat er voor de zomer al vier keer onderhandeld is over een nieuwe cao, heeft de FNV op 17 september 2024 opnieuw met werkgevers onderhandeld. Deze onderhandelingsronde begon met het aanbieden van een petitie. Maar liefst 1.349 medewerkers tekenden de oproep aan werkgevers om te komen met een rechtvaardig loonbod.



Dit is afgesproken
Hoewel het gesprek in een open en constructieve sfeer verliep, kwamen werkgevers niet volledig tegemoet aan de eisen van de FNV. "Dat wat nu op tafel ligt, is het maximaal haalbare."

  • Looptijd: De nieuwe cao krijgt een looptijd van 1 april 2024 tot en met 1 oktober 2025.
  • Loonsverhogingen: Gedurende de looptijd van de cao wordt het loon als volgt verhoogd:
    • Een eenmalige uitkering van € 350 ter compensatie van de gemiste
    • loonsverhogingen vanaf 1 april 2024;
    • Per 1 oktober 2024: een loonsverhoging van 1,75%;Per 1 januari 2025: een
    • loonsverhoging van 1,25%;
    • Per 1 april 2025: een loonsverhoging van 1,5%.

      De loonsverhoging komt in stapjes. Maar aan het einde van de looptijd zijn de lonen daarmee bijna 4,6% hoger dan nu.
  • Reiskostenregeling: Er wordt een nieuwe regeling geïntroduceerd voor woon-werkverkeer. De werkgever biedt een vergoeding van tenminste € 0,21 per kilometer voor afstanden tussen 10 en 25 kilometer enkele reis. Dit geldt voor alle vervoersmiddelen.
  • Zwaar-werk-regeling: 80-80-100 en 80-90-100: De 80-80-100 regeling geldt voor iedereen en blijft zoals hij nu al is. Voor de 80-90-100 regeling geldt dat de toets, om in aanmerking te komen voor de 80-90-100-regeling, wordt afgeschaft. Deze regeling is bedoeld voor werknemers die vallen binnen functiegroep 8 of lager. Dit biedt de mogelijkheid om vier dagen per week te werken, terwijl je salaris gebaseerd is op 4,5 werkdagen, met volledige pensioenopbouw. De leeftijd om in te stappen is vastgesteld op 6 jaar en 6 maanden voor de AOW-leeftijd.
  • Uitbreiding van de cao à la carte (Benefit budget): Het benefit budget wordt verder uitgebreid. Werknemers kunnen ervoor kiezen om ATV-dagen, seniorendagen, bovenwettelijke vakantiedagen en vakantiegeld maandelijks uit te laten betalen. Als deze al zijn verwerkt in het salaris, kunnen werknemers deze dagen terugkopen of ervoor kiezen om het vakantiegeld jaarlijks uit te laten keren.
  • Uitbreiding rouwverlof: Het rouwverlof wordt uitgebreid met één week na de crematie of begrafenis van een partner of kind, zonder onderscheid meer tussen een thuiswonend of uitwonend kind. Momenteel eindigt het verlof op de dag van de uitvaart en voor een uitwonend kind geldt nu slechts 2 dagen verlof. Voor ouders wordt het rouwverlof verlengd tot de dag na de crematie of begrafenis. Deze aanpassing biedt meer ruimte en tijd in emotioneel zware tijden.

Volgende onderhandelingsronde
Als de vakbondsleden instemmen met de gemaakte afspraken, zullen de volgende onderhandelingen beginnen in april 2025. "Op deze manier hebben we voldoende tijd om een nieuwe cao te realiseren voordat de huidige cao afloopt", aldus de FNV.

Publicatiedatum: