Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Branchevereniging van 262 woningcorporaties:

'Maak bouwlocaties vrij en zorg voor 30% sociale huur bij nieuwbouw'

Martin van Rijn: "De komende maanden moet de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vaart maken met het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting. Met deze wet kunnen verschillende doelen van het kabinet gerealiseerd worden. Essentieel is dat wettelijk vastligt dat 30% van alle nieuwbouw sociale huurwoningen is. En dat twee derde van de huizen voor lage- en middeninkomens bereikbaar moet zijn. Verder is het cruciaal dat de wet regelt dat procedures en beroepsprocedures worden ingekort. Ook de doorzettingsmacht van de minister is essentieel: die maakt dat deze afspraken afdwingbaar zijn en dus ook écht gerealiseerd worden. Het is van groot belang voor woningzoekenden dat deze wet per 1 januari 2025 in gaat."



Wooncrisis
In de troonrede staat dat de wooncrisis voor het kabinet een van de meest complexe opgaven is. De komende jaren wil het kabinet 100.000 woningen per jaar bijbouwen, regels vereenvoudigen, procedures versnellen en het grondbeleid verbeteren.

Bouwgrond
Voor corporaties zijn betaalbare bouwlocaties een randvoorwaarde voor het halen van de doelen. Het kabinet moet echt werk maken van het vrijmaken van grootschalige en kleinere bouwlocaties. Hoopgevend is dat het kabinet met wet- en regelgeving komt om het grondbeleid te verbeteren. Via een planbatenheffing kan de waardestijging die ontstaat als de grond voor woningbouw wordt bestemd, gebruikt worden voor het aanleggen van infrastructuur en het realiseren van betaalbare huur- en koopwoningbouw. Aedes vindt het daarnaast goed dat het kabinet ook een belasting op onbebouwde grond met een woonfunctie wil invoeren, met als doel woningbouw te versnellen. Ook hier is tempo geboden bij het maken van deze regelgeving zodat we er snel de vruchten van kunnen plukken.

Subsidie voor gebouwde woningen
In de rijksbegroting trekt het kabinet de komende 5 jaar jaarlijks € 1 miljard per jaar uit voor het versnellen van de woningbouw en € 0,5 miljard voor het ontsluiten van grote nieuwbouwlocaties. Een nieuwe regeling die daarvoor in het leven wordt geroepen is de realisatiestimulans die wordt uitgekeerd als woningen feitelijk worden opgeleverd. Aedes heeft hier steeds voor gepleit, onder meer in de Uitvoeringsagenda Wonen. In de begroting wordt duidelijk dat de realisatie van sociale huurwoningen, middenhuur én betaalbare koop hier onder vallen. Het is daarbij onduidelijk of corporaties in de eerste jaren voldoende aanspraak op deze regeling kunnen maken. Daarom roept Aedes op te garanderen deze gelden echt in de eerste jaren ten goede te laten komen aan nieuwbouw van sociale en middenhuur.

Verduurzaming corporatiewoningen
Met het afbouwen van de salderingsregeling stagneert de uitrol van zonnepanelen op sociale huurwoningen. Hierdoor wordt het gat tussen de koop- en huursector alleen maar groter. Aedes roept het kabinet op het plaatsen van zonnepanelen op corporatiewoningen te ondersteunen, zodat ook die huurders kunnen profiteren van lagere energielasten en ze bijdragen aan het halen van klimaatdoelstellingen. In dat kader zou ook de subsidieregeling voor isolatie (ISDE) opengesteld moeten worden voor woningcorporaties.

Huisvesting statushouders
Aedes maakt zich zorgen over wat de gevolgen zijn van het voorgenomen verbod op het geven van voorrang aan statushouders bij de toewijzing van sociale huurwoningen. De opvang is immers al overvol. Corporaties willen er samen met gemeenten voor zorgen dat iedereen die een woning nodig heeft, waaronder ook statushouders, een passende woning kan krijgen. Ook bij het realiseren van de zogenoemde doorstroomlocaties heeft Aedes zorgen en vragen, onder meer over de financiering ervan en de rol van corporaties.

Huurtoeslag
Het is goed dat er jaarlijks € 500 miljoen extra huurtoeslag beschikbaar is. Dit zorgt voor bestaanszekerheid van huurders. Voor corporaties is het van belang dat de koppeling tussen huren en de Cao-loonstijging in 2025, zoals afgesproken in de Nationale Prestatieafspraken, overeind blijft. Het stelt corporaties in staat te blijven investeren in nieuwbouw, verduurzaming en leefbaarheid. Terwijl corporaties tegelijk de huren betaalbaar houden omdat de woonquote voor veel huurders daalt.

Woontop
In navolging van de Woontop die Aedes met 11 andere partijen begin dit jaar organiseerde, belegt minister Keijzer later dit jaar ook een woontop waar ze afdwingbare afspraken met medeoverheden, investeerders als pensioenfondsen, marktpartijen en woningcorporaties wil maken om woningbouw structureel te verhogen. Aedes draagt daar graag aan bij.

Meer informatie:
Aedes
www.aedes.nl

Publicatiedatum: