Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Interview met Ambiente Ontwerper 2025 Fabian Freytag

Fabian Freytag is de Ambiente Ontwerper van het Jaar 2025. Met 'The Lounge - Shades of Space' heeft de visionaire architect en ontwerper een uniek toevluchtsoord gecreëerd dat de grenzen tussen de openbare werkruimte en de privéwoonkamer doet vervagen.

Fabian Freytag, geboren in 1984 in Hamburg, Duitsland, studeerde architectuur voordat hij in 2012 de Fabian Freytag Studio oprichtte in Berlijn, waar hij sindsdien naam heeft gemaakt met het ontwerpen van inspirerende ruimtes.

Foto's: Kozy Studio Berlijn.

Freytag's studio is een plek waar klassieke schilderkunst en kunstmatige intelligentie samensmelten. Het werk van de ontwerper wordt gekenmerkt door zijn passie voor mooi design en weelderige tafeldecoraties. Ze belichamen niet alleen esthetische schoonheid, maar zijn ook een eerbetoon aan het goede leven.

Volgens Architectural Digest behoort Fabian Freytag sinds 2021 tot de honderd belangrijkste en meest briljante geesten op het gebied van stijl, design en architectuur. In 2023 won hij de 'Best of Interior Award' van Callwey Verlag. Zijn boek Gently Radical Interior Design verscheen in 2024 bij dezelfde uitgever.

In een interview met Ambiente onthult de ontwerper hoe hij voor zijn werk inspiratie haalt uit kunstmatige intelligentie, waarom hij van beurzen houdt en wat er op een stijlvol gedekte tafel moet staan.

Wat betekent het voor jou om Ambiente Designer 2025 te zijn?
'Het is een grote eer om erkend te worden door Ambiente. Het feit dat ik ook nog eens de kans krijg om zo'n prominente ruimte als The Lounge te ontwerpen is gewoonweg fantastisch. Voor mij als grote fan van enscenering - of het nu gaat om decorontwerp, interieurs of beurzen - is dit het mooiste cadeau dat ik ooit zou kunnen krijgen. Tegelijkertijd weten we allemaal hoe tijdrovend het is om een beursstand te ontwerpen. Ik kijk nu al uit naar het moment waarop al die nachtdiensten ineens in perspectief worden geplaatst en alles op de een of andere manier goed zal voelen (lacht).'

Zonder al te veel te verklappen: Wat ben je van plan voor 'The Lounge - Shades of Space'?
'Ik houd ervan om ruimtes in een introverte manier te bekijken door de teelt te definiëren als op zichzelf staande parallelle werelden. We zullen de speciale presentatie "The Lounge" ook ontwerpen als een cocon - een plek waar je je kunt ontspannen en terugtrekken, maar waar je ook kunt werken. Het wordt een dromerige wereld met prachtige teelt. Aan het einde van de dag moet de bezoeker het gevoel hebben: "Wow, ik wil hier niet meer weg." Ik neem de kwaliteit van een woonkamer als uitgangspunt. Een lounge is immers als een woonkamer die van de privésfeer naar de publieke sfeer is verhuisd.'

Je begint je processen voor het genereren van ideeën vaak met AI. Werd je voor 'The Lounge' ook geïnspireerd door kunstmatige intelligentie?
'Ja, mijn uitgangspunt voor dit project was "aluminium grot met planten en gestapelde materialen". Het resultaat was een heel sterk beeld. En toch had wat er uit kwam qua ontwerp weinig te maken met het oorspronkelijke verzoek. Dus wat er gebeurde was wat er moest gebeuren: De AI zorgde voor de grote klap voor het idee omdat het goed voelde. De uitwerking leidde echter tot een ander resultaat vanwege andere eisen. Maar het gevoel bleef.'

Je bent een ontwerper voor wie gastvrijheid en tafelcultuur erg belangrijk zijn. Hoe belangrijk zijn tafeldekken voor jou persoonlijk?
'Heel belangrijk. Helaas worden tafelkleden tegenwoordig vaak niet meer gebruikt in high-end restaurants. Alles moet zo schoon mogelijk zijn, zodat het eten centraal staat. Ik ben daar helemaal geen fan van. Voor mij is een wit tafelkleed verplicht als ik gasten ontvang, net als het gestreken overhemd dat ik draag als ik uit eten ga. Een tafel moet voor mij een bepaalde weelde uitstralen. Er moet een coole vaas op staan en natuurlijk mooie bloemen. Voor mij betekent entertainen dat ik het niet op het alledaagse leven laat lijken.

Wat vind je van het concept van beurzen?
'Als het alleen zou gaan om het uitwisselen en verspreiden van informatie, zou het internet al lang onverslaanbaar zijn. Maar dat werkt niet voor Interieur. Onze business draait om emoties; dat werkt niet digitaal en zo werkt het leven gewoon niet. Daarom ben ik een grote fan van beurzen en kan ik niet wachten om deel uit te maken van Ambiente 2025 met The Lounge.

Meer informatie:
Ambiente
www.ambiente-blog.com

Publicatiedatum: