Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hypotheekrente verder omlaag door inflatie

De daling van de hypotheekrente die eind juli begon, lijkt voorlopig door te gaan. Hoewel de verlagingen per geldverstrekker vaak klein zijn, volgen ze elkaar wel in een rap tempo op. Als deze trend zich nog enkele weken voortzet, kan de gemiddelde hypotheekrente al weer met een procentpunt zijn gedaald ten opzichte van de piek in oktober 2023. Dat meldt De Hypotheekshop.


De romantische 'Rose Cottage' te koop aangeboden op Funda. Foto ter illustratie.

De daling van de hypotheekrente die eind juli begon, lijkt voorlopig door te gaan. Hoewel de verlagingen per geldverstrekker vaak klein zijn (tot 0,10%-punt), volgen ze elkaar wel in een rap tempo op. Ongeveer 80% van de geldverstrekkers past momenteel elke twee weken de hypotheekrentetarieven aan. Als deze trend zich nog enkele weken voortzet, kan de gemiddelde hypotheekrente (10 jaar NHG) al weer met een procentpunt zijn gedaald ten opzichte van de piek in oktober 2023 (4,57%). Alleen tussen 2014 en 2022 was de hypotheekrente nog lager.

Niet alleen de rente voor 10 jaar NHG daalt; ook het scherpste 30-jaarstarief is inmiddels onder de 4% gezakt, en de overbruggingsrente, die belangrijk is voor doorstromers, ligt nu onder de 5%. Deze lagere overbruggingsrente kan een positieve invloed hebben op de doorstroming op de woningmarkt, wat uiteindelijk ook voor starters gunstig is. Door een groter woningaanbod (door verkopen van verhuurders en meer nieuwbouw) en de lagere hypotheekrente ziet De Hypotheekshop een toename van kopers, zowel starters als doorstromers, en een stijging in verbouwingen en echtscheidingen na de zomervakantie. Verduurzaming, het opnemen van overwaarde, en oversluiten blijven vooralsnog beperkt.



Ondanks de dalingen blijft de keuze voor de renteperiode stabiel. De gemiddelde rentevaste periode is al maanden ongeveer 12,5 jaar. Dit lijkt voorlopig ook niet te veranderen, aangezien het verschil tussen 10 en 20 jaar vast juist groter is geworden het afgelopen jaar. Opvallend is dat het 10-jaars tarief nu het 5-jaars tarief nadert en sommige geldverstrekkers zelfs een lagere rente voor 10 jaar bieden dan voor 5 jaar.

Consumenten kunnen inspelen op de dalende hypotheekrente door te kiezen voor een aanbieder met dagrente. Hoewel dit vaak iets duurder is door een opslag, kan het voordelig zijn als de rente na het uitbrengen van de offerte verder daalt. Een andere optie is om te kiezen voor een korte rentevaste periode (maandvariabel of 1 jaar vast) en later eventueel de rente voor een langere periode vast te zetten. Bij beide opties blijkt echter pas achteraf wat de beste keuze is geweest.

Meer informatie:
De Hypotheekshop
www.hypotheekshop.nl

Publicatiedatum: