Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter en cao-coördinator van de FNV, maakt de looneis en arbeidsvoorwaardenagenda van de vakbond bekend voor 2025. De looneis en de arbeidsvoorwaardenagenda zijn vanmorgen vastgesteld door het Ledenparlement van de FNV: Tijd voor forse koopkrachtverbetering, baanzekerheid en betere werk-privébalans.
De bekendmaking van de looneis is een jaarlijks moment waarop vakbond FNV laat weten waar het komende jaar op wordt ingezet bij werkgevers.
Boufangacha: "De lonen blijven al jaren achter omdat er geen sprake is geweest van koopkrachtverbetering. Om ervoor te zorgen dat mensen meer te besteden krijgen zetten we komend jaar in op koopkrachtverbetering in plaats van enkel koopkrachtbehoud. We eisen een loonsverhoging van 7% met een minimumloon van 16 euro, zodat mensen met de laagste inkomens er het meest op vooruitgaan. Daarnaast blijven we inzetten op een automatische compensatie van de prijsstijgingen zodat ook in de toekomst mensen verzekerd zijn van het op peil blijven van hun lonen."
Foto: FNV.
Scheefgroei tegengaan
De scheefgroei in Nederland is toegenomen. Boufangacha: "Dat komt omdat de winsten en daarmee de inkomens voor aandeelhouders, harder zijn gestegen dan de lonen. Terwijl de rijken rijker worden, zijn er grote groepen mensen die amper kunnen rondkomen en een slechte kwaliteit van werk hebben. De welvaartsgroei kan en moet veel eerlijker verdeeld worden. Daar gaan we als vakbond via de cao-overleggen werk van maken. Om de scheefgroei een halt toe te roepen moet de koopkracht fors verbeterd worden. Deze looneis is niet alleen gerechtvaardigd, maar ook noodzakelijk om de balans in onze economie te herstellen." Als mensen meer over houden in hun portemonnee, komt dat de economie ten goede.
Meer bestaanszekerheid
De scheefgroei tegengaan betekent ook meer bestaanszekerheid. "We zijn vastbesloten om in 2025 meer contracten voor onbepaalde tijd te realiseren, vooral in sectoren waar onzeker werk de norm is, zoals in de land- en tuinbouw, distributiecentra, pakketsorteercentra en callcenters. Werknemers in deze sectoren (voor een groot deel arbeidsmigranten en jongeren) verdienen zekerheid, een vast inkomen en stabiliteit in hun leven."
16 euro per uur in alle cao's
Voor meer bestaanszekerheid zet FNV door met de verhoging van het minimumloon naar 16 euro per uur in alle cao's. "Het kabinet laat hier steken vallen, omdat het liever de lasten voor bedrijven verlaagt dan dat het bedrijven dwingt een eerlijke prijs voor arbeid te betalen. Daarnaast wil het kabinet flink bezuinigen op de publieke sector, maar tegelijk een lastenverlichting van miljarden euro's doorvoeren voor de meest vermogenden in ons land. Op eigen kracht zullen wij met onze leden aan de cao-tafels echt het verschil maken voor miljoenen werknemers door bedrijven en de publieke sectoren te confronteren met hun verantwoordelijkheden voor goed werkgeverschap."
Vierdaagse werkweek
De FNV gaat komend jaar inzetten op een vierdaagse werkweek om een betere balans tussen werk en privé te stimuleren en het welzijn van werknemers te verbeteren. In een tijd waarin werknemers wordt gevraagd om langer en harder te werken vindt de FNV dat dit een noodzakelijke stap is. Boufangacha: "We willen hiermee de krapte op de arbeidsmarkt tegengaan. Uit onderzoek blijkt dat een vierdaagse werkweek juist het arbeidsaanbod verhoogt. Het komt de productiviteit ten goede en het ziekteverzuim daalt, zo wordt fulltime werken aantrekkelijker."
Nederland verdient beter
In een welvarend land verdient iedere werknemer fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Er is genoeg geld in Nederland, maar het gaat onvoldoende naar de mensen die elke dag hard aan het werk zijn. Ook wordt er te weinig geld gereserveerd door de overheid voor goede en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden in de publieke sectoren. Daarom zegt de FNV: Nederland verdient beter. De scheefgroei moet worden tegengegaan en de kwaliteit van werk moet worden verbeterd.