Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe wegen verkennen voor de toekomst van textiel

Heimtextil onthult textieltrends 2025/2026

In samenwerking met de oprichters van Alcova presenteert Heimtextil de trends voor 2025/2026 onder de titel 'Future Continuous', een beurs die de centrale rol van textiel in technologische, culturele en ecologische ontwikkelingen laat zien.

Future Continuous' opent spannende nieuwe perspectieven op de toekomst van de textielsector. Alcova heeft zes baanbrekende interviews gehouden met internationale ontwerpers, textielonderzoekers en vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen uit hun netwerk, die verschillende aspecten van de textielsector belichten. Deze verhalen verweven traditie en innovatie, vakmanschap en moderne technologie - en nodigen ons uit om nieuwe wegen te verkennen voor de toekomst van textiel.

Textiel als verbindend element tussen verleden en toekomst
Textiel is veel meer dan alleen textiel - het is diep verankerd in de geschiedenis en cultuur. Zelfs het woord 'tekst' komt van het Latijnse 'texere', wat 'weven' betekent en bewijst dat textiel al lang voor het schrift diende als uitdrukkings- en communicatiemiddel. Ze verbinden verhalen, verweven verhaallijnen en zijn al duizenden jaren een centraal onderdeel van onze technologie. Janis Jefferies, een pionier op het gebied van textielonderzoek, maakt het duidelijk in het interview: Het spinnen en weven van vezels was de eerste menselijke technologie en daarmee de basis voor architectuur en wiskunde. Vandaag de dag staat textiel centraal in een nieuwe, duurzame manier van denken: weg van puur 'recyclen, verminderen en hergebruiken' naar regeneratieve land- en tuinbouw en een vocabulaire dat spreekt van 'herstellen, vernieuwen en aanvullen'. Deze ontwikkeling markeert een diepgaande verschuiving in het duurzaamheidsdiscours - naar een holistische benadering waarin textiel wordt gezien als de sleutel tot een duurzame toekomst.

Renaissance van natuurlijke vezels en traditioneel vakmanschap
Midden in de snelle, digitale wereld groeit een beweging die terugvoert naar de fysieke, tastbare aspecten van het leven. Textiel speelt hierin een centrale rol: het verbindt mensen met hun culturele erfgoed en creëert door zijn tactiele kwaliteit een contrast met het virtuele bestaan. In de huidige wegwerpcultuur, die een voorkeur heeft voor kortstondige, vaak onherstelbare producten, staan textiel en vakmanschap voor authenticiteit, duurzaamheid en echte waarden. Ze creëren een moment van mindfulness in een wereld die gedomineerd wordt door schermen - en geven het gevoel dat je iets weer echt kunt aanraken.

Ilse Crawford, gerenommeerd interieurontwerpster en oprichter van StudioIlse, benadrukt dit ook: In een wereld die steeds digitaler en wereld zonder lichaam wordt, is er een diepe behoefte aan fysieke verbinding. Natuurlijke vezels zoals cannabis, jute, vlas en brandnetel maken een opmerkelijke comeback. Ze worden al eeuwenlang gewaardeerd om hun duurzaamheid en comfort. Christine Ladstätter, innovatiemanager bij Salewa, wijst op een ander belangrijk aspect: De laatste decennia is er een trend naar meer waardering voor lokale materialen en technieken. Haar projecten benadrukken het groeiende belang van vakmanschap. De nadruk ligt op het bevorderen van lokale land- en tuinbouw en het behoud van traditionele pastorale landschappen.

Circulariteit en transparantie als basis voor de toekomst
Snelle consumptie en een wegwerpcultuur domineren de wereld van vandaag. Maar het belang van zorgvuldigheid en een vooruitziende blik wordt steeds duidelijker - zelfs in de textielsector. De sector staat aan de vooravond van verandering: naar een duurzame, verbonden en transparante toekomst.
Dirk Vantyghem, directeur-generaal van Euratex, benadrukt dat de textielsector in de EU momenteel meer dan ooit in het middelpunt van de belangstelling staat - niet in het minst dankzij de Europese Green Deal. In een tijd van wereldwijde onzekerheid groeit de behoefte aan duurzame, functionele en duurzame producten. Veel fabrikanten gebruiken termen als 'duurzaam' of 'circulair' vaak willekeurig. Daarom voert het Europees Parlement een seizoen lang campagne voor meer traceerbaarheid in de keten - om zo greenwashing tegen te gaan en consumenten in staat te stellen beter geïnformeerde aankoopbeslissingen te nemen.

Simone van der Burg en Lucas Evers, beide groepsleiders in het WAAG Future Lab, benadrukken het belang van open en co-creatieve teelt. Hun aanpak is gericht op het gebruik van lokale grondstoffen zoals kleurstoffen en vezels uit natuurlijke bronnen. De nadruk ligt hierbij op de democratisering van de teelt: Ontwerpers en creatieven krijgen toegang tot open-source tools en middelen om vrij te experimenteren - zonder hoge kosten. De Italiaanse ontwerpster en docente Eugenia Morpurgo roept op tot een fundamentele heroverweging van landbouwpraktijken in de textielproductie en een verschuiving weg van materialen op basis van aardolie. Ze waarschuwt voor economische modellen die wegwerpproducten bevoordelen boven duurzame alternatieven. Haar project 'Syntropic Materials' onderzoekt regeneratieve land- en tuinbouw als duurzame oplossing voor textiel en voedsel. Het doel is om de gezondheid van de bodem en de biodiversiteit te verbeteren. Morpurgo benadrukt dat bij de beoordeling van duurzaamheid rekening moet worden gehouden met de werkelijke kosten - van het verbruik van grondstoffen tot de vruchtbaarheid van de bodem op de lange termijn.


Kleurenpalet Heimtextil Trends 25/26

Kleuren die verhalen vertellen
Van Naturally Uneven Green tot End of Petrol en Imperfect Pink - de Heimtextil Trends 25/26 presenteren een visionair kleurenpalet dat Alcova zowel visueel als taalkundig heeft geïnterpreteerd. De kleuren zijn geïnspireerd op de zes interviews en verweven de ideeën en concepten die tijdens de discussies naar voren kwamen. Op deze manier vertellen ze een levendig verhaal. Natuurlijke, ongebleekte tinten ontmoeten dynamische, levendige kleuren en weerspiegelen de spanning tussen traditie en innovatie. Dit contrast staat voor een actief evenwicht dat voortdurend evolueert - gekenmerkt door vernieuwing, groei en een toekomstgerichte visie die verder gaat dan louter duurzaamheid.

Bekijk de trends hier: heimtextil.messefrankfurt.com

Meer informatie:
Heimtextil
www.heimtextil.messefrankfurt.com

Publicatiedatum: