Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Containertarieven Shanghai - Rotterdam dalen in een week tijd met maar liefst 17 procent

De Drewry World Container Index, een index die de gemiddelde vrachttarieven meet voor containervervoer op verschillende belangrijke wereldwijde scheepvaartroutes, heeft weer een aanzienlijke daling doorgemaakt. Vorige week zakte de index met 13% tot $4.168 per 40-voets container.
Deze index wordt samengesteld door Drewry Maritime Research, een bedrijf dat gespecialiseerd is in maritiem onderzoek en analyse. Vanwege de zwakke vraag verwacht Drewry dat de tarieven op de Oost-West routes de komende weken verder zullen dalen.



Vergelijkingen
$4.168 per 40-voets container ligt 60% onder het vorige piekniveau tijdens de pandemie, dat in september 2021 op $10.377 stond. Daarentegen is het momenteel 193% hoger dan het gemiddelde tarief van $1.420 in 2019, vóór de pandemie. Het gemiddelde van de Drewry WCI-index tot nu toe dit jaar bedraagt $4.128 per 40-voets container. Dit is $1.310 meer dan het 10-jaars gemiddelde van $2.818, dat beïnvloed is door de uitzonderlijke periode van Covid-19 tussen 2020 en 2022.

Shanghai naar Rotterdam
Specifieke tarieven zijn ook significant veranderd. Zo zijn de vrachtkosten van Shanghai naar Rotterdam met 17% gedaald tot $5.152 per container. Vergelijkbare dalingen zijn te zien in de tarieven van Shanghai naar New York. Deze route is 21% goedkoper geworden, ofwel $1.790, naar $6.661 per 40-voets container. Ook van Shanghai naar Genoa is gedaald, waar de kosten met 10% zijn gedaald tot $5.256 per container.

Ook zijn de spot rates van Rotterdam naar New York met 9% gedaald tot $2.011 per 40-voets container. Van Shanghai naar Los Angeles daalden de tarieven met 7% tot $5.627 per container. De tarieven van New York naar Rotterdam namen met 4% af tot $704 per 40-voets container, terwijl de tarieven van Rotterdam naar Shanghai met 1% zijn verminderd tot $606 per container.



LA - Shanghai juist duurder
Aan de andere kant is er een kleine stijging van 1% in de spot rates van Los Angeles naar Shanghai, die nu $718 per 40-voets container bedragen. Deze veranderingen zijn deels te verklaren door het feit dat verladers hun ladingen van de Oostkust naar de Westkust van de VS verplaatsen om de geplande ILA-staking in oktober te vermijden. Dit heeft geleid tot een daling van de vraag en een aanzienlijke 21% vermindering van de spot rates aan de Oostkust.



Bron: Drewry

Publicatiedatum: