Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Titus Darley, oprichter RSGA Design:

"Authenticiteit zit niet alleen in het uiterlijk van het product"

Onlangs sprak de redactie van designweb met Titus Darley, oprichter van RSGA Design, over de problematiek van replica's in de designwereld. Met zijn designmuseum en sterke visie op namaakproducten zet Darley zich in om tegen namaak op te treden, wat een grote uitdaging blijkt te zijn.

Titus Darley heeft RSGA Design opgericht om hoogwaardige interieur- en designmerken te ontwikkelen en te beheren, zoals Pastoe en Rietveld Originals. Zijn passie voor design begon in zijn jeugd, beïnvloed door zijn vader, en leidde hem in 2012 naar de oprichting van RSGA Design. Zijn doel is om iconische ontwerpen te verzamelen en de geschiedenis en context van hedendaags design te behouden.


Titus Darley, oprichter RSGA Design.

Worden er veel producten van jullie gekopieerd?

"Helaas wel. Je moet hierbij wel onderscheid maken tussen bedrijven die zich zogenaamd laten inspireren door een ontwerp en de bedrijven of mensen die je ontwerp simpelweg kopiëren om onrechtmatig geld te verdienen. De eerste categorie komt helaas veel voor, maar daar is weinig tegen te doen. De tweede categorie komen we vooral tegen bij de ontwerpen van Gerrit Rietveld. De tekeningen zijn eenvoudig te vinden of zelfs te koop in boekvorm. Je mag het net als ieder meubel van een willekeurige ontwerper gewoon maken voor eigen gebruik, maar niet publiek tonen of verkopen."

Een replica is in feite gewoon een gestolen ontwerp. Hoe treden jullie hier tegen op?
"Mensen kopen een ontwerp niet alleen omdat het mooi of kwalitatief goed is. Authenticiteit zit niet alleen in het uiterlijk van het product; het zit in de haarvaten van ons bedrijf. Dat laten we zien op de website en onze sociale mediakanalen, maar ook in onze showroom, fabriek en in ons eigen museum. Veel van onze klanten kopen het hele verhaal.

Meubels komen jaren later weer bij ons terug om opnieuw gestoffeerd of ingeruild te worden. Dat is simpelweg niet te kopiëren. Om het platte kopiëren tegen te gaan voorzien wij de meubels van verschillende echtheidskenmerken; zo zijn alle Rietveld meubels voorzien van een RFID-chip. Als we zien dat illegale kopieën te koop worden aangeboden dan treden we er tegen op. Je zult overigens versteld staan van de reacties die we hierop krijgen. Mensen zijn hondsbrutaal."

Lees hier het complete artikel op designweb.

Publicatiedatum: