Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Koeien en kippen inruilen voor bouw woningen'

Volgens Peter van Gool, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Amsterdam School of Real Estate, zijn drastische en politiek impopulaire maatregelen nodig om de wooncrisis in Nederland op te lossen. Hij stelt dat vrijwel al het huidige beleid op de woningmarkt, gericht op het beschermen van de zittende huiseigenaren (de 'insiders'), heeft bijgedragen aan de stijging van de huizenprijzen. De oplossingen die nodig zijn, botsen vaak met gevestigde belangen en politieke wil. Dat valt te lezen op Vastgoedmarkt.nl.



Meer ruimte voor woningbouw
Van Gool pleit voor het drastisch uitbreiden van woningbouw, zelfs ten koste van landbouwgrond. Hij suggereert dat vee, zoals kippen en koeien, moeten worden ingeruild voor woningen. Dit zou niet alleen meer ruimte voor woningbouw creƫren, maar ook stikstofuitstoot verminderen. De nadruk ligt op het aanpakken van bouwbeperkingen, verkorten van procedures en het verminderen van NIMBY-gedrag ('not in my backyard').

Politieke wil en bouwmogelijkheden
Hoewel de bouwcapaciteit aanwezig is, ligt het probleem volgens Van Gool bij het toewijzen van grond en het aanpassen van regelgeving. Het onttrekken van weilanden aan de veeteelt en die inzetten voor woningbouw is politiek gezien moeilijk haalbaar. Bovendien blijft de overheid terughoudend in het nemen van de benodigde maatregelen vanwege de macht van gevestigde belangen, zoals die van boeren en huiseigenaren.

Lees hier het complete artikel op Vastgoedmarkt.nl.

Publicatiedatum: