Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederland kan flink geraakt worden door Trump's plannen

ABN Amro: 'Een zwaluw maakt nog geen zomer'

Verrassend sterke groei in het tweede kwartaal vindt geen vervolg in de kwartalen hierna. De hoge rente, zwakte in de industrie en terughoudende consumenten houden de groei beperkt. Volgend jaar trekt de groei verder aan als de rente verder wordt verlaagd, de wereldhandel aantrekt, en de consumentenvraag toeneemt. ABN Amro verwacht dat de economische groei 0,6% zal bedragen in 2024 en 1,3% in 2025. Al is de internationale situatie mede door geopolitieke spanningen precair. Zo kan Nederland flink geraakt worden als Trump zijn plan voor invoerheffingen doorvoert. Het nieuwe kabinet heeft de luxe om met Prinsjesdag verder vooruit te kijken nu de pandemie en de energiecrisis achter de rug zijn en de inflatie al flink gedaald is.



In het tweede kwartaal van 2024 beleefde de Nederlandse economie een verrassende groei van 1% k-o-k, gedreven door toenemende uitvoer en overheidsconsumptie. Deze groei volgde op een krimp van -0,3% k-o-k in het eerste kwartaal, zodat het eerste halfjaar volatiel te noemen is. Ook waren de bijstellingen van de groeicijfers van het CBS flink. Kan met deze sterke groei de vlag uit? "Nee", vindt ABN Amro, "want over het halfjaar genomen is de economie gematigd gegroeid met 0,7% en in de rest van 2024 zal de groei bescheiden blijven. Pas daarna, als de rentes verder dalen en de groei in de eurozone aantrekt, kan ook Nederland profiteren in de vorm van hogere bbp-groei."

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: