Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Nederlanders verbranden ruim €10 miljard door gebruik cv-ketel'

Met temperaturen van overdag 15 graden en 's nachts 10 graden gaat in veel Nederlandse huishoudens deze week waarschijnlijk de verwarming al aan. Eerder dan in voorgaande jaren loopt het gasverbruik daarmee ook weer op. Van oktober tot april gebruiken zeven miljoen huishoudens met een gasgestookte cv-ketel naar schatting € 10,7 miljard aan gas, waarvan € 8,6 miljard euro om hun huizen te verwarmen. Ruim een derde daarvan kan bespaard worden, berekende warmtepompbedrijf Quatt aan de hand van gegevens van 8.500 warmtepompen.

In veel Nederlandse huishoudens gaat waarschijnlijk deze week al de verwarming aan. Van oktober tot april gebruiken zeven miljoen huishoudens met een gasgestookte cv-ketel naar schatting €10,7 miljard aan gas, waarvan €8,6 miljard euro om hun huizen te verwarmen. Ruim een derde daarvan kan bespaard worden, berekende warmtepompbedrijf Quatt. Klik op het beeld om de rechtenvrije foto in hoge resolutie te downloaden.
Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 1.140 kubieke meter gas per jaar. Ruim 80 procent daarvan wordt gebruikt voor verwarming. Het overige deel is nodig om te douchen of te koken. Met de huidige gasprijzen kost verwarming alleen al ongeveer € 1.100 tot € 1.250 per jaar. Naarmate het huis groter is en de isolatie minder goed is, neemt dit bedrag toe.


Warmtepomp van Quatt.

Uitstoot cv-ketel is 'onnodig en zonde'
Uit onderzoek van Quatt naar het gebruik en de prestaties van de hybride warmtepomp Quatt Hybrid onder de ruim 8.500 installaties in Nederland blijkt dat gedurende het jaar de hybride warmtepomp zo'n 90 procent van de vraag naar verwarming kan realiseren, zonder ondersteuning van de cv-ketel. Zou heel Nederland een hybride warmtepomp nemen, dan bespaart dat 5,8 miljard kuub gas (zo'n € 7,5 miljard) en ruim 10 megaton aan CO2-uitstoot. Zelfs met het hogere elektriciteitsverbruik van warmtepompen blijft er een grote besparing over. Dat komt door de hoge efficiëntie van een warmtepomp. Voor eenzelfde hoeveelheid energie besparen huishoudens met een warmtepomp ruim veertig procent ten opzichte van huishoudens met een cv-ketel.

De zeven miljoen huishoudens met een cv-ketel stoten gezamenlijk ook nog eens ruim 11,4 megaton CO2 uit. Daarmee zorgen cv-ketels voor bijna 8 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland. "Onnodig en zonde", zegt Quatt-medeoprichter en CEO Marijn Flipse. "Een hybride warmtepomp kan een groot deel van de winter je huis verwarmen, zonder dat je gas hoeft te gebruiken. De cv-ketel springt alleen bij als het buiten extreem koud is, of als je de temperatuur in huis snel wil verhogen. Als de warmtepomp dan ook nog elektriciteit uit duurzame bronnen gebruikt, is de CO2-uitstoot nagenoeg nul."

6,5 procent CO2-uitstoot besparing
Overstappen naar een warmtepomp loont, stelt Flipse. "Een gemiddeld huishouden kan minimaal een derde van de stookkosten besparen en als heel Nederland overstapt op een warmtepomp reduceren we de landelijke CO2-uitstoot met minimaal 6,5 procent."

De cv-ketels en warmtepompen gaan dit jaar veel vroeger aan dan normaal. In 2023 duurde het tot halverwege oktober voordat de temperatuur dezelfde waardes als nu bereikte. Op 15 oktober was toen ongeveer driekwart van alle Quatt warmtepompen actief. Nu verwacht het Amsterdamse bedrijf dat voor het eind van deze week al ongeveer de helft van de pompen actief zal zijn.

Meer informatie:
Quatt
www.quatt.io

Publicatiedatum: