Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Man krijgt schadevergoeding van 34.000 euro

Jackpot voor afdelingshoofd van meubelproducent die 'werknemers als honden behandelde'

Een afdelingshoofd van een Drentse meubelfabriek, die in 2023 werd ontslagen wegens ongepast gedrag, krijgt alsnog een extra ontslagpremie van 34.000 euro. Dit komt na een hoger beroep waarin het hof oordeelde dat de werkgever ernstige verwijten kon worden gemaakt voor de verstoorde arbeidsrelatie. De man zou 'werknemers als honden behandeld' hebben, schrijft RTL.

De 47-jarige man, die sinds 2013 voor Vepa werkte en was opgeklommen van uitzendkracht tot hoofd van de stoffeerderij, werd bekritiseerd vanwege zijn botte en onvriendelijke communicatie met collega's. Herhaaldelijk kwamen klachten binnen over zijn gedrag, waaronder beledigende e-mails naar de personeelsafdeling en een angstcultuur op de werkvloer.



In de herfst van 2023 leidde een gesprek tussen de man en zijn leidinggevende, waarbij de kritiek op zijn gedrag aan de orde kwam, tot zijn tijdelijke non-activiteit. Na aanhoudende problemen werd hem een vertrekvoorstel gedaan, dat hij afwees. Hij claimde dat de kritiek hem overviel en de zaak kwam voor de rechter.

De kantonrechter in Assen oordeelde dat de arbeidsverhouding verstoord was, maar vond niet dat de werkgever ernstig verwijtbaar handelde, waardoor een extra vergoeding werd afgewezen. Het afdelingshoofd ging in hoger beroep en eiste een schadevergoeding van 200.000 euro.

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde echter dat de werkgever ernstig verwijtbaar had gehandeld door onvoldoende op de signalen te reageren en geen effectieve hulp bij gedragsverandering te bieden. Het hof stelde vast dat Vepa tekortschoten in de vastlegging van gesprekken en de communicatie over verwachtingen.

Hoewel de rechter het standpunt van de werknemer deels steunde, werd de schadevergoeding vastgesteld op 34.000 euro, aanzienlijk lager dan de geƫiste 200.000 euro, deels omdat de werknemer zelf ook had bijgedragen aan de problemen door weinig met de ontvangen signalen te doen.

Bron: RTL

Publicatiedatum: