Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Woonbranche was er (nog) niet klaar voor'

Rechtbank verklaart Decodata in staat van faillissement

"Gisteren hebben we een bijzonder hoofdstuk in de woonbranche afgesloten. De rechtbank heeft het faillissement uitgesproken over Decodata. Drie jaar geleden hebben we met Decodata het eerste onafhankelijke en gestructureerde Data Lake in de woonbranche gelanceerd. We hebben tot het laatste moment alles geprobeerd om Decodata te redden, maar helaas is het niet gelukt om een faillissement te voorkomen en dat is op z'n zachtst gezegd enorm jammer. We onderzoeken de mogelijkheid voor een doorstart, met als doel de automatisering en digitale transformatie van de woonbranche voort te zetten." Dat laat CEO en founder Anne de Jongh (zie foto) weten.

De woonbranche kreeg de afgelopen drie jaar de kans om kennis te maken met het eerste onafhankelijke en gestructureerde Data Lake. Het delen van kennis en informatie tussen 'concurrenten' is uniek, zeker binnen de woonbranche. Toch slaagde Decodata erin om binnen anderhalf jaar inkooporganisaties, merken en retailers gezamenlijk aan tafel te krijgen, gedreven door de passie om de industrie vooruit te helpen.

Een team van bijna twintig enthousiaste medewerkers en een flinke groep van investeerders geloofden dat, na de reis-, elektronica- en mode-industrie, ook de woonbranche klaar was voor een Data Lake. "Na mijn ervaringen in de e-commerce en de overname van mijn vorige bedrijf vond ik het tijd voor digitale transformatie in de woonbranche", vertelt Anne de Jongh, CEO en founder van Decodata. "Het klinkt simpel. We wilden handmatige werkzaamheden vervangen voor automatisering. Met de lancering van onze product selector hadden we zelfs een configure to order oplossing ontwikkeld. Na iedere presentatie of gesprek werd er steevast gezegd dat het 'te mooi was om waar te zijn'. En ons product werkt echt! Verschillende klanten waren enthousiast en verkopen nu sneller, meer producten. Toch is het starten met die digitale transformatie iets dat omarmd moet worden door mensen en draagvlak nodig heeft binnen de woonbranche'.


Anne de Jongh met Eric Mencke in betere tijden.

Eric Mencke, CCO en co-founder, richtte vanuit zijn passie voor ecosystemen de succesvolle denktank Furniture Forward op. "Mijn tijd bij KPN leerde me hoe waardevol ecosystemen zijn voor sectorale vooruitgang. We organiseerden zeven waardevolle evenementen met deelnemers als Vitra, Leolux en Eijerkamp. Maar voor succes moet de markt openstaan voor innovatie en bereid zijn om nieuwe ontwikkelingen financieel te ondersteunen. Ondanks onze inspanningen om inkooporganisaties, retailers en fabrikanten aan boord te krijgen, liep het tempo van besluitvorming in de markt, niet synchroon met die van een gefinancierde start-up. Uiteindelijk ontbrak het aan tijd, geluk en momentum, ondanks de bereidheid van onze investeerders."

Op dinsdag 10 september 2024 is Decodata door de Rechtbank te Amsterdam failliet verklaard met benoeming van mr. M. Bout (Davids Advocaten te Amsterdam). De curator onderzoekt de mogelijkheden van een doorstart. Mocht je daartoe interesse hebben, dan verzoekt de directie van Decodat zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de curator op tel. nummer 088 - 500 43 00 of per e-mail via [email protected].

Het team van Decodata hoopt dat alle handmatige werkzaamheden in de woonbranche ook in de toekomst geautomatiseerd kunnen worden uitgevoerd. "We wensen iedereen meer tijd voor creativiteit. Zeker in een tijd waarin contact en tijd wellicht de meest waardevolle middelen zijn", besluit De Jongh.

Meer informatie:
Decodata
www.decodata.io