Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: 'Correctie gasprijs volop gaande'

Voor de TTF-gasprijs geldt dat de prijs hard blijft zakken. Het brengt de contractprijs voor komende winter op ongeveer 39 euro per megawattuur, voor Q1 2025. De contractprijs voor oktober is tot onder de 36 euro gezakt.

TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 4 september 2024.

De Nederlandse gasproductie is in 2023 verder gedaald. Na het sluiten van de gaswinning in Groningen zet de overheid nu in op gaswinning in de Noordzee. Hiervoor is een 'versnellingsplan' opgesteld. Dat plan is gericht op meer gaswinning in de Noordzee om de leveringszekerheid van gas in Nederland te bevorderen en daarmee het gemis van de Russische gasimport zoveel mogelijk te compenseren.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat de gerealiseerde en verwachte Nederlandse gasproductie structureel achterblijft. Dit blijkt uit een analyse van TNO. In 2023 is er 10% minder gas geproduceerd dan verwacht. De gasvoorraad is in 2023 gedaald van 97 naar 74 miljard m³. De komende jaren zijn er net als in het Verenigd Koninkrijk weinig exploratieboringen naar mogelijk nieuwe gasvelden voorzien. Als de dalende trend doorzet kan gasproductie op de Noordzee na 2030 minimaal worden.



Het kartel van olieproducerende landen – OPEC+ – denkt erover om de olieproductie toch niet te verhogen in oktober. Vanwege de dalende olieprijs zou een productieverhoging de prijs nog verder omlaag duwen. Iets wat de olieproducerende landen zelf juist pijn zou doen, schrijft BNR.

De Nederlandse startup Carbyon heeft bij een nieuwe investeringsronde 15,3 miljoen euro opgehaald om CO₂ uit de lucht af te gaan vangen. Siemens Financial Services, Omnes Capital en Global Cleantech Capital voegen zich bij de al bestaande investeerders Invest-NL, Innovation Industries, Lowercarbon Capital en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. In totaal haalde Carbyon al 25 miljoen euro op. Met het nieuwe geld wil men de ontwikkelde techniek demonstreren.

Bron: BP Nieuws

Publicatiedatum: