Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul te Grotenhuis, woordvoerder van INretail:

'Werkgeversvertegenwoordiging door FNV ten onrechte in een verkeerd daglicht gesteld'

Paul te Grotenhuis, woordvoerder van INretail (een vereniging die opkomt voor de belangen van ondernemers in de retail non-food), uit zijn ongenoegen over het donderdag 29 augustus verschenen artikel op Wonen360.nl over schijn-ZZP'ers binnen de sector. Volgens Te Grotenhuis wordt de werkgeversvertegenwoordiging door de FNV ten onrechte in een verkeerd daglicht gesteld. Hij benadrukt dat de realiteit van de situatie aanzienlijk verschilt van het beeld dat FNV probeert te schetsen, waarmee hij impliceert dat de kritiek op de werkgevers ongegrond is.



In een statement meldt Paul te Grotenhuis het volgende:
'FNV stuurde een brief naar INretail met daarin de oproep om afspraken te maken geen medewerkers in te zetten via platforms zoals Young Ones.

Het aantal mensen dat via platforms werkt in de retail is beperkt in verhouding tot de ruim 850.000 mensen die in de retail werken. Het gaat vaak om mensen die naast hun studie een bijbaan in de retail hebben. Zij willen de vrijheid hebben om zelf keuzes te maken: over bij wie ze werken en over welke dagen en hoeveel uren. Dat vindt deze groep bij platforms zoals bijvoorbeeld YoungOnes en Temper.

In de huidige cao voor de retail kan de door medewerkers gewenste flexibiliteit niet geboden worden. Werken via platforms is aantrekkelijk voor hen. Regels rond verzuim en ziekte zijn het grootste knelpunt in de regeldruk voor ondernemers en dat kan reden zijn om te kiezen voor het inzetten van zelfstandigen. Beide zaken kunnen met steun van vakbonden worden opgelost.

Inzet van INretail is en blijft dat medewerkers die werkzaam zijn in de retail onder de cao vallen. Wij gaan de vakbonden het wegnemen van drempels voor loondienst bespreken, evenals de drempels voor de inzet van flexibele medewerkers direct bij de werkgever. Meer flexibiliteit voor medewerkers is een belangrijk onderwerp en daarmee een thema voor de volgende cao-agenda.

Dat de Belastingdienst van plan is te controleren op schijnzelfstandigheid en dan ook boetes kan opleggen, is hoe het hoort. Iedereen moet zich in ons land aan afgesproken regels houden en daarop moet gehandhaafd worden. Of retailbedrijven zich wel of niet aan de afspraken houden wordt dan direct duidelijk", aldus Te Grotenhuis.

Vorige maand verscheen bij de NOS over deze kwestie het volgende artikel:
Rechter: werkenden voor zzp-platform Temper zijn geen uitzendkracht