Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit zijn de populairste soorten tuintegels

Er bestaat een grote variëteit aan tuintegels, elk met zijn specifieke eigenschappen en geschiktheid voor verschillende toepassingen. Betonnen en keramische tuintegels zijn veruit het meest populair. Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende soorten tuintegels en aspecten die een rol spelen bij de keuze van de consument voor een bepaald soort tuintegel.



Soorten tuintegels
Betontegels

  • Normale Betontegels: Gemaakt van beton en vaak verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren. Ze zijn relatief goedkoop, maar kunnen gevoelig zijn voor vlekken en mosgroei.
  • Beton met Kleur: Betontegels die zijn gekleurd met pigmenten voor een esthetische uitstraling.

Natuursteen tegels

  • Leisteen: Een natuursteen die in verschillende kleuren en texturen beschikbaar is. Leisteen heeft een unieke uitstraling, maar kan duurder zijn en vereist regelmatig onderhoud.
  • Graniet: Zeer hard en slijtvast, granieten tegels zijn ideaal voor zware belasting en zijn bestand tegen vlekken en krassen.
  • Marmer: Luxueuze uitstraling met unieke aders. Marmer kan wel gevoelig zijn voor vlekken en zuren.
  • Basalt: Een stevige en esthetische optie die goed bestand is tegen vorst en slijtage.

Keramische tegels

  • Glanzend of mat: Keramische tegels zijn er in zowel glanzende als matte afwerkingen. Ze zijn vaak gebruikt voor hun veelzijdigheid en esthetische mogelijkheden.
  • Porseleinen tegels: Een type keramische tegel dat vaak sterker en minder absorberend is dan gewone keramische tegels. Geschikt voor zowel binnen als buiten.

Composiet tegels

  • Houtcomposiet: Gemaakt van een mengsel van houtvezels en kunststof. Deze tegels hebben de uitstraling van hout maar zijn veel beter bestand tegen weersinvloeden en vereisen minder onderhoud.
  • Gietbeton: Gemaakt door betonnen mengsels te gieten in een mal, wat zorgt voor een naadloze uitstraling.

Rubberen tegels

  • Recyclingrubber: Gemaakt van gerecycled rubber en vaak gebruikt in speeltuinen of als antislip-oplossing. Ze zijn schokabsorberend en eenvoudig te installeren.

Terrazzo tegels

  • Gepolijst terrazzo: Bestaat uit gemalen natuursteen in een cementmatrix, gepolijst voor een glanzende afwerking. Het biedt een unieke uitstraling.

Beton en keramisch populair
Uit de Tuinmateriaal Marktmonitor 2024 blijkt dat de consument vooral zoekt naar betonnen tegels en keramische tegels. Het materiaalsoort met het meeste zoekvolume is beton. In de afgelopen vier jaar werd er gemiddeld bijna 30.000 keer per maand in de Google zoekmachine gezocht met de term "beton" in de zoekopdracht in relatie tot sierbestrating. De term "keramisch" behaalde per maand gemiddeld ruim 25.000 zoekopdrachten. De procentuele verdeling van de belangrijkste onderscheiden materiaalsoorten ziet er als volgt uit.


Aandeel in het zoekvolume afgelopen vier jaar.

Ruim 39 van het zoekvolume met aanduiding van een soort materiaal heeft betrekking op beton. Op de tweede plaats staat keramisch met een aandeel van 33,1 procent in het zoekvolume. De nummer drie is hout, welke 15,8 procent van het zoekvolume vertegenwoordigt. De categorie "overige" bestaat onder meer uit granito, grind, leisteen, marmer en terrazzo.

Er valt dus nogal wat te kiezen qua tuintegels. Welke factoren spelen een rol bij de keuze voor een bepaalde tuintegel door de consument?

Toepassing en locatie
Voor verharding, zoals paden en opritten en terrassen zijn robuuste en slijtvast tegels nodig, zoals natuursteen of beton.

Esthetiek
Kies tegels die passen bij de stijl van je tuin en huis. Natuursteen en keramische tegels bieden verschillende esthetische mogelijkheden. Overweeg kleuren en texturen die goed passen bij de omgevingsfactoren en de gewenste uitstraling van je tuin.

Onderhoud
Natuursteen kan meer onderhoud vereisen dan keramische tegels. Overweeg hoe vaak je bereid bent om schoonmaak en onderhoud uit te voeren. Sommige materialen zoals graniet behouden hun kleur beter dan andere.

Prijs
De kosten kunnen sterk variëren afhankelijk van het type tegel. Beton en keramiek zijn vaak goedkoper dan natuursteen of speciaal vervaardigde tegels. Goedkope tegels kunnen op de lange termijn meer onderhoud vereisen of sneller slijten.

Slipweerstand
Zorg ervoor dat de tegels een goede slipweerstand hebben, vooral voor vochtige gebieden zoals rond zwembaden of in de buurt van een vijver.

Milieu en duurzaamheid
Overweeg milieuvriendelijke opties zoals gerecyclede materialen of duurzame natuursteen.

Installatie
Sommige tegels zijn eenvoudiger te installeren/leggen dan andere. Bijvoorbeeld, tegels met een kliksysteem zijn vaak gemakkelijker te leggen dan traditionele tegels die soms verlijmd moeten worden.

Door deze factoren in overweging te nemen, kan men de juiste tuintegels kiezen die niet alleen voldoen aan je functionele behoeften, maar ook passen bij de esthetiek en het onderhoudsniveau dat men zoekt.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services – marktdata.nl
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
0546 45 66 62
[email protected]
www.marktdata.nl

Publicatiedatum: