Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ABN Amro luidt de noodklok: 'Cybercriminaliteit sinds covid met liefst 600% toegenomen'

Bedrijven binnen de zakelijke dienstverlening bezitten veel vertrouwelijke gegevens – denk aan intellectueel eigendom en beroepsgeheimen. In de sector, waar veel digitaal gewerkt wordt, is cybercriminaliteit sinds het begin van de Covid-19-epidemie met zeshonderd procent toegenomen. Dat is vooral te verklaren door de overgang naar werken op afstand. Bedrijven willen geen reputatieschade oplopen, en betalen vaak losgeld in gevallen van ransomware. Dat meldt ABN Amro.



Recente cyberaanvallen in de sector
In mei 2021 verstuurden hackers uit naam van Wille Donker Advocaten en Advocatenkantoor Quist nepmails naar verschillende contacten, met daarin een malafide link. Deze vorm van cybercriminaliteit noemen we spoofing. Advocatenkantoor Quist heeft als reactie op het incident de wachtwoorden gewijzigd en alle contacten gewaarschuwd per mail. Ze hebben het datalek niet gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

In maart 2023 werd er ingebroken in de systemen van softwarebedrijf Nebu. Daarin stonden de klantgegevens van enkele miljoenen Nederlanders. Ook verschillende ministeries en andere overheidsinstellingen werden getroffen. Een van de klanten van Nebu is onderzoeksbureau Blauw. In eerste instantie wilde het softwarebedrijf weinig kwijt over het datalek, waarop Blauw het bedrijf voor de rechter sleepte.

JobMotion – het uitzendbureau van de Universiteit Leiden – werd in 2022 slachtoffer van een ransomware-aanval. Hackers wisten het salarisverwerkingsyssteem plat te leggen, waarin onder andere adressen, bankgegevens en burgerservicenummers staan. JobMotion meldde het incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens een woordvoerder heeft de universiteit na de aanval 'stappen gezet om beter tegen cyberaanvallen beschermd te zijn'.

Accountantskantoor Crowe Foederer was in 2022 slachtoffer van een aanval met ransomware. Gijzelsoftware blokkeerde de bestanden en computerprogramma's van het kantoor. Ook het mailsysteem werkte niet meer. Na de aanval heeft Crowe Foederer hun systemen ontkoppeld en geïsoleerd, en cliënten op de hoogte gesteld. Het is niet bekend of er losgeld is geëist.

Bron: ABN Amro

Publicatiedatum: