Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Evofenedex: 'Wees voorzichtig met aanbieden van lading op online vrachtbeurs'

Bedrijven doen er verstandig aan te controleren of hun huisvervoerder soms lading uitbesteed aan online platformen. Dit soort praktijken leiden regelmatig tot ladingdiefstal die onverzekerd is. Verzekeraars waarschuwden verladers, expediteurs en wegvervoerders al in de zomer van 2023 voor het aanbieden van lading op een online vrachtbeurs. Door de beperkte controle op de vervoerders die zich op zo'n platform aanmelden is voorzichtigheid geboden.

De hoogoplopende schade was vorig jaar een reden voor verzekeraars om aan de bel te trekken. Helaas is er nog steeds te veel sprake van ladingdiefstal wanneer er gebruik wordt gemaakt van online platformen waar lading en capaciteit elkaar kunnen vinden. Dat blijkt uit een gesprek die evofenedex met Verbond van Verzekeraars heeft gevoerd.


Foto: Dreamstime.

Oppassen bij online vrachtbeurs
Een online vrachtbeurs is een platform waarop verladers, expediteurs en vervoerders vracht kunnen aanbieden. Vervoerders die capaciteit hiervoor hebben, kunnen zich daar melden. Het platform is dus een soort Marktplaats voor vracht: het brengt vervoerders met capaciteit en verladers met lading bij elkaar. Vervoerders voorkomen zo om leeg te rijden, terwijl verladers tegen concurrerende prijzen hun goederen kunnen verschepen.

Maar net als op Marktplaats is het wel oppassen geblazen: op het platform zitten ook criminelen die zich zeer geloofwaardig als vervoerders voordoen. De oplichters bieden aan lading te vervoeren om vervolgens met de noorderzon te vertrekken.

Risico per type lading
Het probleem doet zich niet voor ieder type goederen voor, sommige soorten lading zijn prima op een online vrachtbeurs te plaatsen. In deze gevallen kan de online ontmoetingsplaats voor vervoerders en verladers een ideale oplossing zijn om snel lading te vervoeren tegen concurrerende prijzen en om leegrijden te vermijden. Maar bij diefstalgevoelige goederen, zoals non-ferrometalen en elektronica, is het af te raden gebruik te maken van een digitaal platform.

Zelf spullen plaatsen op platform
In sommige gevallen plaatsen verladers zelf hun lading bij een online vrachtbeurs. Als er vervolgens niet grondig genoeg wordt gecontroleerd of de reagerende aanbieder daadwerkelijk degene is die hij beweert te zijn, raakt de verlader zo zijn spullen kwijt. Soms zijn criminelen erg handig in het verbergen van hun ware identiteit.

Check het contact met je vervoerder of expediteur
Sommige verladers zijn zich er niet van bewust dat hun waardevolle lading op een vrachtbeurs wordt aangeboden. Deze verladers hebben namelijk een contract met een vaste huisvervoerder of een expediteur. In het contract is echter opgenomen dat de huisvervoerder het vervoer mag uitbesteden, verder zijn hier geen regels aan verbonden. De huisvervoerder kan het vervoer dan ook uitbesteden door de lading online bij een vrachtbeurs aan te bieden. Ook een expediteur kan daar op zoek gaan naar een vervoerder.

Dit leidt regelmatig tot ladingdiefstal, waardoor verzekeraars zich vorig jaar genoodzaakt voelden om te waarschuwen voor het plaatsen van hoogwaardige goederen bij een online vrachtbeurs zoals Teleroute of TIMOCOM.

Schade en aansprakelijkheid
De vrachtbeurs zelf is niet aan te spreken op de schade die het gevolg is van de gestolen lading; via de algemene voorwaarden wordt aansprakelijkheid in grote mate uitgesloten. En verzekeraars hebben vorig jaar al gemeld dat ze geen dekking verlenen als lading is gestolen nadat het bij een online vrachtbeurs is geplaatst.

Advies van evofenedex
Het advies van evofenedex aan verladers is om het uitbesteden van vervoer via een vrachtbeurs in een contract niet toe te staan bij bepaalde typen goederen. Als er dan toch gebruik wordt gemaakt van een online vrachtbeurs, is het verstandig de partij die reageert zo goed als mogelijk door te lichten. Dit is in dit geval een taak voor de vervoerders en expediteurs die gebruikmaken van het platform. Verzekeraars geven als tip dat een belletje of het e-mailadres checken al vaak duidelijk maakt met wie je te maken hebt.

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: